Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geschikte benzine Dacia Dokker

Vraag gesteld door op 7 oktober 2022

Mogelijk neem ik deze wagen van mijn zwager over. Vanaf nieuw gebruikt hij altijd euro 98 omdat het volgens hem beter is voor de motor.  Mijn vraag is of dit klopt en of ik over kan gaan op euro 95? (wat goedkoper) Alvast bedankt  mvg wim

Merk: dacia
Type: dokker bestel
Bouwjaar: 2017
Brandstof: euro 98
Motorvermogen: 75 kw /1598 cc

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U neemt de genoemde auto over van uw zwager die altijd benzine tankt met 98 octaan. U vraag of u gerust over kunt gaan op de goedkopere Euro 95.

Formeel zijn alle vanaf 2005 in Nederland geleverde Dacia benzine modellen geschikt voor E10 benzine met 95 octaan. Ook uw toekomstige auto draait prima op E10 benzine en is E5 géén noodzakelijke aanbeveling. Is uw autogebruik heel gemiddeld en modaal, dan is er geen reden de duurdere premium Euro 98 E5 benzine te tanken.

U mag het uiteraard altijd tanken en kan het juist een advies zijn wanneer u weinig rijdt én vaak korte ritjes maakt. Deze duurdere premium benzine heeft meer reinigende eigenschappen en is simpel gezegd van een wat duurdere kwaliteit. Maar tegen een meerprijs van pakweg 8-9 ct/l is dat óók volgens de autofabrikant niet per se noodzakelijk. En zeker wanneer uw autogebruik heel gemiddeld is. En het betere rendement van deze 98 octaan benzine is zó summier dat u die meerprijs ook niet terug gaat verdienen.