Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gelijktijdig rijden met all season en zomerbanden

Vraag gesteld door op 27 oktober 2022

Mag je rijden met all season banden achter en zomerbanden voor  en kom je dan door de APK keuring ?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of u mag rijden met een combinatie van all seasonbanden en zomerbanden.

Wetgeving en APK

De Nederlandse wetgeving zegt niets over een onderscheid tussen zomer-, all season- en winterbanden. Volgens de Nederlandse wet is een combinatie niet verboden, maar buiten onze landsgrenzen kan dat wel een probleem zijn. Zeker in landen waar op dat moment een winterbanden verplichting geldt. Ook wat betreft de APK is er geen verschil. Dus zolang de banden aan de eisen voldoen wat betreft beschadigingen en profieldieptes mogen de banden door elkaar gemonteerd worden.

Advies

Verschillende banden met verschillende eigenschappen levert door verschillende niveau’s van grip onvoorspelbaar weggedrag op. Ook de niet aangedreven wielen hebben namelijk een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen.
Dit  geldt voor alle combinaties zoals winterbanden met all seasonbanden of zomerbanden met all seasonbanden. Het advies is rondom de auto op vier gelijkwaardige banden met overeenkomstige eigenschappen te zetten.

Conclusie

Dus een investering van in ieder geval twee banden lijkt me onvermijdelijk. Dat is dan zeker een uitgave, maar rijden op de huidige combinatie gemonteerde banden raad ik u af.

Meer informatie over autobanden - Autobanden | Bandentest | Zomerbanden | Winterbanden - ANWB kunt u lezen op onze website.