Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Doorrijden defect wiellager

Vraag gesteld door S. Reijinga op 19 oktober 2022

Ik heb mijn auto 4 weken geleden gekocht en er blijkt iets mis te zijn met de wiellagen maar kan er pas 31 oktober terecht in de werkplaats, ze geven aan dat ik er voorzichtig mee moet rijden maar heb al aangeven dat ik veel km rij, het tikt heel erg vooral in de bochten, is het gevaarlijk om door te rijden en kan ik ze daar verantwoordelijk voor houden

Merk: Peugeot
Type: 208
Bouwjaar: 2020
Brandstof: Bezine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Vier weken geleden kocht u deze Peugeot en nu is er sprake van een bijgeluid. De garage meldt dat het een wiellager betreft waar u wel mee kunt rijden máár voorzichtig.

Onverstandig advies

Dat lijkt me een onverstandig en niet echt klantvriendelijk advies. Wanneer er echt sprake is van een defect lager maakt voorzichtig rijden het niet ineens wél verantwoord om er mee te blijven rijden. Het defecte lager wordt ook bij voorzichtig rijden belast en blijft onder die omstandigheden toch ook gewoon versleten. Er is immers ook sprake van een nadrukkelijk bijgeluid, en is dat toch voldoende een indicatie om er beter niet mee te rijden. Een versleten wiellager is bij APK bovendien ook afkeur, om maar te benadrukken dat er zeker een veiligheidsrisico is.

De garage

Ik onderken dat de krappe personele bezetting van de garagewerkplaatsen zorgt voor volle agenda's. Maar er moet toch eigenlijk altijd wel reservetijd beschikbaar zijn voor noodgevallen. Zeker wanneer het een recente aanschaf betreft en u er hooguit voorzichtig mee kunt rijden. Dan mag je toch écht verwachten dat er eerder tijd beschikbaar komt, omdat u er juist ook noodzakelijk veel mee moet rijden. Ga dát dan maar eens voorzichtig doen. Dat moet toch een onbehaaglijk en onveilig gevoel geven. Dan zou ter overbrugging een vervangende auto ook nog een passend alternatief kunnen zijn wanneer er écht geen gaatje is voor een klus van pakweg anderhalf uur. Bovendien ligt gevolgschade ook op de loer wanneer er niet tijdig wordt ingegrepen.

Conclusie

Tot slot twijfel ik ook wel over de diagnose. Het tikken in een bocht doet mij meer denken aan een versleten homokineet, een aandrijfkoppeling van de aandrijfas. Maar wat het ook is, uw garage moet toch méér servicegericht kunnen handelen dan u de komende 11 dagen te adviseren slechts voorzichtig te rijden. Misschien moet u dan maar stellig aangeven dat u een onveilig gevoel heeft en zo niet de weg op durft te gaan.