Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieriem Peugeot 2008 1.2 PureTech

Vraag gesteld door A. Lommers op 5 november 2022

arage zegt dat die naar 6 jaar vervangen moet
Ik dacht altijd rond de 100000 km.
Klop dat?

Merk: Peugeot
Type: 2008
Bouwjaar: 2016
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 110
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Volgens uw garage moet de distributieriem van uw Peugeot 2008 na 6 jaar vervangen worden.

De formele vervangingstermijn van de distributieriem van uw auto is 175.000 km of iedere 10 jaar, afhankelijk wat het eerst bereikt wordt. Door vroegtijdige problemen omtrent deze aandrijfriem is de fabrikant uiteindelijk met een vervroegd advies gekomen. Het onderstaande hebben we in andere voorkomende gevallen al eerder gecommuniceerd. Het lijkt erop dat fabrikant Stellantis niet concreet wil erkennen dat de oorspronkelijke vervangingstermijn definitief is bijgesteld. Zoals Stellantis hieronder communiceert blijft de oorspronkelijke vervangingstermijn kennelijk gewoon staan, maar zien we in de praktijk dat dealer de vervroegde termijn hanteren, zoals in uw geval na 6 jaar i.p.v. 10 jaar.

Dat is de huidige stand van zaken en hopen we van Stellantis alsnog dit opgehelderd te krijgen. De nogal sterk teruggeschroefde vervangingstermijn drukt immers een behoorlijke stempel op de onderhoudskosten.

Vervangingstermijn 

Er zijn inderdaad meerdere berichten onze kant opgekomen over een nadrukkelijk naar beneden bijgestelde vervangingstermijn van de distributieriem van de genoemde Peugeot. Wat ons betreft een nogal significante wijziging wanneer 175.000 km wordt teruggebracht naar 100.000 km en 10 jaar spontaan ineens 6 jaar wordt. Deze toch best prijzige onderhoudsingreep dient zich dan ineens veel eerder aan dan wellicht begroot of waar bij de koop mee rekening is gehouden.

Antwoord importeur

Voor opheldering hebben we contact gehad met Stellantis, in dit geval importeur Peugeot/Citroën Nederland, en hebben letterlijk de vraag voorgelegd of de vervangingstermijn van 175.000/10 jaar daadwerkelijk is gewijzigd. U begrijpt dat we dat graag opgehelderd wilden krijgen omdat meerdere leden onaangenaam verrast waren toen dit ineens naar beneden bleek bijgesteld. Op die vraag kregen we het onderstaande antwoord: ''Hierbij ons antwoord op jouw laatste vraag : de officiële onderhoudstermijn is niet gewijzigd, we hebben ons dealernetwerk hiervan op de hoogte gesteld en we maken de klanten erop attent dat het vervangen bij 100.000 Km enkel een advies is. Als extra zekerheid hebben we een tool ontwikkelt waarmee we bij iedere onderhoudsbeurt de riem controleren op “uitzetten” waardoor we de levensduur kunnen volgen."

Conclusie

Wanneer het bovenstaande het standpunt is van de fabrikant dan communiceert uw dealer feitelijk iets anders. Hoewel het toch zeer verwarrend is wanneer er enerzijds een opgegeven vervangingstermijn is en anderzijds een afwijkend advies. Maar misschien is dat n.a.v. de ontwikkelde tool waarmee men bij een onderhoudsbeurt de staat en conditie van de riem peilt. Echter de eerder genoemde fabrieksopgave blijft gehandhaafd, zoals de importeur dat zélf aan ons heeft laten weten.

 

Reacties

M. Vogel-Peters

Auteur - 15 oktober 2023

Inderdaad verwarrend. Bij mijn Peugeot 2008 uit 2017 werd bij de jaarlijkse beurt aangedrongen op vervanging van de distributieriem bij net 50.000 km. Zowel door Nefkens Bunnik als door Buurman Versteeg Woudenberg. Konden niet vaststellen of dit bij mijn auto echt nodig was, bedrag 700 euro, moest van de fabriek.