Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

DAB+ stoort met draaiende motor

Vraag gesteld door J. Vogel op 1 november 2022

Mijn auto heeft een eigen radio/audio systeem. Om DAB+ te ontvangen heb ik een Tiny ontvanger gekocht die via de AUX aangesloten is. Radio-ontvangst gaat via een haaievin op het dak (achter). Voor DAB+ ontvanger een aparte antenne met versterker geinstalleerd. Op contact, zoeken hij ontvangt prima. Als ik de motor start en ga rijden begint de ontvangst te stotteren. Als ik opnieuw zenders wil scannen, vind hij geen zenders meer. Motor uit, op contact opnieuw scannen, hij ontvangt wel weer zenders. Lijkt er op dat de motor/of andere onderdelen van de auto na het starten van de motor het signaal wegdrukken. Antenne voeding is aangesloten op de achterverlichting van de auto. Daarnaast is de haaievin i.p.v. op het dak in het achterlicht gemonteerd, zodat de gewone radio ook nog ontvangst heeft. Maar het werkt dus niet!! Wat kan hier aan de hand zijn dat hij geen DAB+ signaal ontvangst als de motor in werking is?

Merk: Volvo
Type: V50
Brandstof: benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

Uw DAB+ antenne stoort zodra de motor loopt en u vraagt wat nu de oorzaak zou kunnen zijn.

Om te beginnen kunt u het beste de extra gemonteerde antenne met versterker voorzien van een eigen voeding en massa, dus niet via het achterlicht. Voor een test zou u twee losse draden kunnen trekken direct vanaf de accu. Ik vermoed dat de voeding die u gebruik (vanaf het achterlicht) veel te veel gestoord wordt door andere signalen die over dezelfde draad lopen en dat deze door de ingebouwde versterker zorgen voor het verstoorde signaal.
Wanneer dit werkt is het zaak om de bedrading netjes weg te werken en deze natuurlijk via het contact te schakelen om te voorkomen dat u zo een lekstroom creëert. Dan zou u van de regen in de drup terecht komen.

Ik verwacht niet dat de locatie (in het achterlicht) voor storingen zorgt maar dat weet u pas zeker wanneer u eerst zorgt voor een stabiele voeding. Wanneer de ontvangt met een goede voedingen toch nog stoort zit er niets anders op dan het verplaatsen van de antenne.