Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto schokt bij op laten komen van de koppeling

Vraag gesteld door op 18 oktober 2022

De auto schokt soms hevig dat de mede inzittende het zelfs voelen. Het gebeurt de enen x wel en de andere x niet. Na een aantal heftig schokdagen is het nu weer rustig en rijdt de auto weer rustig weg. Wat kan dit zijn?

Merk: hyundai
Type: I10
Bouwjaar: 2009
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 60
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

Uw Hyundai i10 rijdt soms schokkerig weg als u de koppeling laat opkomen. U vraagt waardoor dat wordt veroorzaakt.

Vocht

Dat kan verschillende oorzaken hebben. De garage zal uiteindelijk moeten vaststellen wat precies de boosdoener is.
Het kan zijn dat na een nacht stilstand het frictiemateriaal van de koppelingsplaat wat vocht uit de omgeving onttrekt en dat bij het wegrijden het contact tussen de koppelingsplaat en het vliegwiel niet optimaal is. De plaat slipt dan voor hele korte momenten nét even door, waardoor je een stuitterig effect van wegrijden krijgt.

Motorolie

Een trilling bij wegrijden kan ook ontstaan als er motorolie tussen de koppelingsplaat en het vliegwiel kan komen. Dat staat de frictie in de weg omdat de plaat vettig wordt. Als de trilling na kort laten slippen van de koppeling verdwenen is (plaat wordt heet, olie verbrandt) dan is dat wel een indicatie dat er olie lekt langs de krukas-keerring.

Kapot dubbelmassa vliegwiel

Een dubbelmassa vliegwiel dat kapot is geeft echter ook trillingen. Dat geldt ook voor een versleten motorsteun. Een onderzoekje zal moeten uitwijzen wat in dit geval de oorzaak is.