Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere maat all seasonbanden

Vraag gesteld door C. van Dyck op 25 oktober 2022

Vandaag heb ik 4 all season banden laten monteren.
Thuisgekomen ontdekte ik tot mijn grote schrik dat ik mogelijk de verkeerde bandenmaat heb opgegeven bij de bestelling.
Ik gaf op: 195 / 50 / R16 terwijl het 195 / 55 / R16 had moeten zijn. Dezelfde maat als de oude " normale" banden die er eerst onder zaten.
Mijn vraag is nu of ik door deze onbewust gemaakte vergissing een gevaar op de weg ben. Voor weer nieuwe banden hebben wij geen geld.

Merk: Citroen C3 Picasso
Bouwjaar: 2010
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U heeft bij de aanschaf van all-seasonbanden de verkeerde bandenmaat opgegeven én gemonteerd gekregen. Budget voor een nieuw setje banden heeft u niet en u vraagt of het bezwaarlijk is met deze banden te rijden.

Verschil

Het verschil tussen de twee maatvoeringen is de hoogte/breedte verhouding (50 en 55) waardoor de huidige banden een andere afrolomtrek hebben. Als het verschil niet groter is dan tussen de +1.5% en -2%, is de afwijkende maat als vervanging géén probleem. In uw geval is het verschil ruim -3%. Dus de huidige band legt per omwenteling een kleinere afstand af dan de oorspronkelijke maatvoering.

Geen verontrustende gevolgen

Wanneer u vóór de koop advies zou vragen over deze maat, dan was mijn advies geweest tóch bij de oorspronkelijke maat te blijven. Maar de koop is inmiddels gedaan en deze afwijking heeft echter geen technische verontrustende gevolgen. De hierdoor ontstane afwijking van de snelheidsmeter gaat u gelukkig niet ineens onverwachte snelheidsovertredingen opleveren. Een mogelijk verschil dat u wel zou kunnen opmerken is dat deze 50-serie band een fractie minder comfortabel is. Maar verder is het verschil niet zorgelijk en bent u hierdoor echt geen gevaar op de weg.