Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere kilometerstand na vervangen motorblok

Vraag gesteld door op 12 oktober 2022

Wij willen naar een 2e hands auto gaan kijken maar de motor is vervangen bij 250.000km en de nieuwe motor heeft 170.000km.
Dit staan wel op de papieren vd apk, maar niet op het rdw.
Op rdw geeft hij km-stand onlogisch aan, is dit erg?
Of kan je wel gerust een auto kopen met dit voorval?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U wilt een tweedehands auto aanschaffen waarvan de motor bij 250.000 km vervangen is en nu op 170.000 km staat. Dit staat wel op de papieren van de APK, maar niet op het RDW. Op de RDW geeft hij de kilometerstand onlogisch aan. U wilt weten of dit erg is en of u ondanks dit voorval de auto kunt kopen.

De kilometerstand

De kilometerstand van een auto verandert feitelijk niet wanneer er een nieuwe of andere motor is geplaatst. Dus is het merkwaardig dat men kennelijk de kilometerstand van de vervangen motor heeft ingevoerd bij de APK of misschien bij onderhoudswerkzaamheden die de RDW óók opslaat. Het gaat immers om de afgelezen tellerstand en die geef je ook geen slinger wanneer er een andere motor in gaat. Dan is er feitelijk sprake van een trendbreuk in de kilometerhistorie. Wanneer je een hagelnieuwe motor plaatst ga je de tellerstand óók administratief niet op 0 zetten.

RDW

Een feit is en blijft echter dat aldus de RDW deze auto een onlogische tellerstand heeft en de conclusie kán zijn dat er met de teller is gerommeld. Dat blijft deze auto altijd achtervolgen. Of dat erg is hangt af van het verdere gebruik. Met 250.000 km op de teller vermoed ik dat het een wat oudere auto is, die misschien wat levensduur betreft in de herfst van zijn leven zit. Wellicht is de auto economisch gezien grotendeels afgeschreven en heeft u misschien de intentie de auto verder op te rijden. Dan is de mededeling van de RDW minder van belang dan wanneer het nog een jonge occasion is. Dan blijft de opmerking van een onlogische tellerstand nadrukkelijk aan de auto kleven en heeft dat gevolgen bij inruil, zeker wat de waarde betreft.

Conclusie

Zonder verdere details te weten van de betreffende auto zoals merk, type en leeftijd, kan ik niet volledig de gevolgen inschatten. Maar is het inderdaad een wat oudere auto die u misschien de komende jaren verder 'op' wilt rijden, dan hoeft u daar minder zwaar aan te tillen. Dan zal t.z.t. de restwaarde niet toch al niet bijzonder meer zijn. Dan is de huidige staat en conditie een veel belangrijker gegeven om daar de koop wel of niet op te baseren. Maar in basis is en blijft een dergelijke mededeling van de RDW toch een vorm van onduidelijkheid en is argwanend. En dat is nooit echt een goede basis om dan met zo'n auto in zee te gaan.