Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Witte kentekenplaat verloren. Krijgen mijn gele kentekenplaten nu een duplicaatcode?

Vraag gesteld door S. Merks op 27 juli 2022

Wij zijn onze witte kentekenplaat kwijt. Deze hebben wij gebruikt op een huuraanhanger er hebben deze waarschijnlijk laten zitten. De verhuurder geeft aan de platen niet te hebben gevonden helaas.

Wij gaan aangifte doen. Mijn vraag luidt: Kunnen wij gewoon een nieuwe witte plaat aanvragen? Of dienen de platen van de auto zelf nu ook vervangen te worden (met dus een duplicatiecode erop)?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U bent uw witte kentekenplaat verloren. Eerst wat info van de RDW over de witte plaat: "Deze kentekenplaat is voor aanhangwagens met een maximaal toegestane maximum massa van minder dan 751 kg en aanhangsels zoals fietsendragers. De kentekenplaatfabrikant mag deze kentekenplaat onbeperkt leveren op vertoon van het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) of van het Voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs van het trekkende/voerende voertuig."

De witte kentekenplaat valt niet onder de geregistreerde afgifte en inname van kentekenplaten (GAIK), zoals bij de gele kentekenplaten wel het geval is. De plaat kan ook onbeperkt besteld worden, er mogen er dus meerdere in omloop zijn. Bij verlies van een witte plaat hoeven de gele platen niet vervangen te worden. De duplicaatcode is ook niet aan de orde bij verlies van een witte plaat. 

Het kenteken op de witte plaat moet altijd overeenkomen met dat van het kenteken van de auto. Een vinder zal er dus niet zo snel misbruik van maken omdat het meteen opvalt voor wetshandhavers en een bekeuring op de loer ligt. Aangifte kunt u altijd doen, al is het maar om vastgelegd te hebben dat er een witte plaat met het kenteken van uw auto ergens rondzwerft.