Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wintersport met Toyota Aygo

Vraag gesteld door I. Nijhuis op 15 september 2022

Wij vragen ons af of het mogelijk/verstandig is om met onze Toyota Aygo op wintersport te gaan. We gebruiken over het algemeen all-season banden met het juiste keurmerk (M+S en hebben zo'n sneeuwvlokje).

Mensen in onze omgeving raden het af 'omdat hij zo klein is', maar is het echt niet te adviseren? Uiteraard nemen we sneeuwkettingen mee.

Merk: Toyota
Type: Aygo
Bouwjaar: 2006
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt zich af of het verstandig is om met een Toyota Aygo op all-seasonbanden op wintersport te gaan.

Met de auto op zich is uiteraard niks mis. Die brengt u prima naar een wintersportlocatie en terug. Deze keuze voor all-seasonbanden valt bij een kleine auto óók nog te billijken. Onder niet al te gladde omstandigheden is onze conclusie dat een bescheiden all-season bandenmaatje het dan nog redelijk doet, zeker wanneer je het juiste merk en type hebt gekozen. En formeel mag u met het sneeuwvlok symbool zo bij winters weer rijden waar een winterbandenverplichting geldt.

Maar ik wil benadrukken dat ten opzichte van winterbanden all-seasonbanden duidelijke tekortkomingen laten zien, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all-seasonbanden. Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. Wanneer u écht op safe wilt spelen is rondom winterbanden dan toch de beste keuze. En sneeuwkettingen zijn per definitie slim omdat dit op locatie ook weleens een verplichting kan zijn daar te gebruiken.

De auto is dus het probleem niet maar met de all-seasons zou u bij ernsitige gladheid weleens té veel kunnen gaan glibberen. Dan hebben winterbanden toch echt nog een paar streepjes voor.