Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Winterbanden voor elektrische auto's

Vraag gesteld door op 7 september 2022

Hebben jullie al inzicht welke winterbanden goed zijn voor elektrische auto’s? Ik las net dat jullie all season banden niet aanraden voor elektrische auto’s. Hoor graag van jullie.

Merk: Kia
Type: Niro EV
Bouwjaar: 2022
Brandstof: Elektrisch
Motorvermogen: 204

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

 

U wilt weten welke winterbanden geschikt zijn voor elektrische auto's.

Banden voor elektrische auto's

Elektrische auto's hebben geen speciale banden nodig, mits de loadindex (draagkracht) en speedindex (maximum snelheid) maar juist zijn. Echter er worden voor elektrische auto's zeker merkspecifieke banden ontwikkeld én we zien de laatste tijd inderdaad veel bandenmerken komen met banden ontwikkeld speciaal voor elektrische auto's.

Merkspecifieke banden

De laatste jaren passen steeds meer automerken zogenaamde merkspecifieke banden toe. Dat zijn banden die op verzoek van de autofabrikant door de bandenfabrikant speciaal worden ontwikkeld. Er wordt dan bij de ontwikkeling van die band de nadruk gelegd op sommige, door de autofabrikant aangegeven eigenschappen. Bij elektrische auto's gaat het dan veelal om een minimale rolweerstand (langere actieradius) en minimale afrolgeluiden (door de afwezigheid van motorgeluid vallen afrolgeluiden bij een EV veel meer op).

Winterbanden voor een EV?

Elektrische auto's zijn zwaarder, hebben een lager zwaartepunt en leveren vaak veel meer koppel en accelereren veel sneller dan conventionele auto's. Hierdoor kan er, zeker onder winterse omstandigheden, snel slip optreden. Bovendien zijn elektrische auto's vaak zwaar en hebben de wielen vaak een grotere diameter (ook weer een manier om een wiel/band combinatie zuiniger te laten rollen). Ook dit zijn factoren waardoor rijden met zomerbanden in winterse omstandigheden al snel onveilig is. Onze ervaring is verder dat all seasonbanden minder goed werken onder grotere, zwaardere auto's en in grotere bandenmaten. Reden waarom wij winterbanden aanraden voor elektrische auto's.

Welke winterbanden voor een EV?

De ANWB test ieder jaar zowel winter- als zomerbanden. Alle informatie over de bandentests en de uitvoerige testrapporten vindt u op Bandentests | ANWB
De nieuwste winterbandentest (winter 2022/2023) zal gepubliceerd worden op 27 september aanstaande. Banden die 4 sterren scoren in onze test zijn goed en kunnen we zeer aanraden. Banden met 3 sterren scoren voldoende en raden we aan. Zowel banden met 3 als met 4 sterren zijn veilig. Raadpleeg de tabellen met testresultaten met in het achterhoofd de eigen verwachtingen van en eisen aan een band. Door te klikken op een bandennaam in de tabel opent een extra uitgebreide testbeoordeling van die band.