Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke cilinderinhoud is minimaal aan te raden als ik een caravan van 1100 kg wil kunnen trekken?

Vraag gesteld door F. Rijnaard op 28 augustus 2022

Ik heb zojuist een caravan gekocht.
Gewicht caravan is 775 kg,
Gewicht rijklaar 775 kg
Maximaal gewicht 1100 kg.
Wil daartoe een grotere auto kopen.
Hoeveel cc inhoud van de motor is aan te bevelen voor het trekken van caravan met bovengenoemde kilo's ??

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt welke cilinderinhoud minimaal is aan te raden als u een caravan van 1100 kg wilt kunnen trekken.

Eisen auto

Allereerst moet de auto minimaal 1100 kg mogen trekken. Tenminste, als u van plan bent om het volledige laadvermogen van de caravan te benutten. In de applicatie Zoek en Vergelijk op anwb.nl kunt u op basis van de gewenste aanhangwagenmassa en overige criteria een selectie van mogelijke kandidaten maken.
Verder is het belangrijk om te letten op het eigen gewicht van de auto en de prestaties van de motor. Het eigen gewicht van de trekauto is omwille van veiligheid belangrijk. Bij elke auto-aanhangwagencombinatie adviseren wij een gewichtsverhouding van 75%. Dat wil zeggen dat het werkelijke gewicht van de beladen aanhangwagen niet meer dan 75% zou moeten moet zijn van het werkelijke gewicht van de rijklare en eventueel beladen auto.

Motor

Voor wat betreft de motor kan je niet meer blindelings afgaan op de cilinderinhoud, omdat benzinemotoren steeds vaker een turbo hebben. Daardoor kan een (bv) 1.0 turbomotor vergelijkbare prestaties leveren als een 1.8 liter benzinemotor zonder turbo. Een koppel (trekkracht) van minimaal zo'n 230 Nm en een vermogen van 130 pk of meer een aardige vuistregel. Alles méér is meegenomen en comfortabel, maar meer vermogen en koppel betekent ook een hogere aanschafprijs. Wat minder kan ook, maar dan moet u in de bergen alle zeilen bijzetten, dus terugschakelen en genoegen nemen met wat mindere prestaties. Persoonlijke wensen en eisen spelen dus ook mee, maar ook de omstandigheden (hellingen) die u gaat opzoeken.

Zie aanvullend ook onze applicatie Caravantrekker. Met het selecteren van een mogelijk geschikte auto én beoogde formaat/gewicht caravan krijgt u een beeld van de praktische prestaties van de gekozen combinatie.