Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waterlekkage door voorruit?

Vraag gesteld door H. Kooistra op 17 augustus 2022

Juni 2020 is de voorruit van mijn vervangen. Op 17-08-2022  na een stortbui (44 mm regen) ontdekte ik dat er veel water binnenstroomde naar de bodemplaat (bestuurder zijde + bijrijder - enkele cm) thv motorkaphendel en rechts onderzijde dashboard. Vermoedelijk door de kit voorruit (warm weer) of kan er een andere oorzaak zijn

Merk: Volkswagen
Type: Tiguan
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt wat de oorzaak kan zijn van een flinke laag water in de auto na een stortbui.

Er is zeker sprake van een lekkage als u water in het interieur krijgt. Een lekkage kan er voor zorgen dat niet alleen de bodem maar ook elektrische en elektronische onderdelen defect raken. De oorzaak moet dus spoedig worden verholpen.

Oorzaak

De kans is inderdaad groot dat de lekkage veroorzaakt wordt door een niet goede afdichting van de voorruit. Deze is tenslotte in het verleden eens vervangen. Echter een lekkage kan ook afkomstig zijn van andere oorzaken. Het zou bijvoorbeeld veroorzaakt kunnen worden door een niet goed afdichtende dakantenne of misschien wel een verstopping van het paravan waardoor regenwater via de kachel naar binnen stroomt. Dit zijn twee voorbeelden, er kunnen ook andere oorzaken zijn.

Reparatie

Mijn advies is om de garage te bezoeken die de ruit vervangen heeft en hem te laten controleren waar het water vandaan komt. Op die manier kunt u hem ook aanspreken mocht de lekkage veroorzaakt worden door onjuiste montage van de ruit. Wanneer de oorzaak duidelijk is moet er ook een deugdelijke reparatie plaatsvinden. Als de voorruit de veroorzaker is zal deze waarschijnlijk weer compleet gedemonteerd moeten worden.

 

Reacties

P. Kievit

Auteur - 7 juli 2023

Ik heb precies het zelfde probleem met mijn Seat Ateca uit 2018.
Kwam er achter dat de vloer volledig doorweekt is.
Dus met de tuinslang de auto nog maar eens nat gemaakt. Er kwam toe water langs de hendel baan de motorkap. Na verder onderzoek dit maal met een bidon water. Bleek er water tussen langs de boven hoek van de voorruit naar binnen te lekken tussen het raam en het chassis.

Pieter

ANWB Expert - 11 juli 2023

U weet in ieder geval waar het lek zich bevindt, dit moet zo spoedig mogelijk hersteld worden!
Nu is herstel makkelijker gezegd dan gedaan; de enige professionele manier van herstel is het demonteren van de voorruit (deze overleeft dit meestal niet), de carrosserie volledig reinigen en op de juiste manier behandelen en opnieuw de voorruit verlijmen maar nu 100% waterdicht.
Als de voorruit al een keer vervangen is raad ik u aan om dit te bespreken met de garage die dit klusje heeft uitgevoerd. Wanneer dit niet eerder gedaan is of u weet niet door wie adviseer ik u dit te laten uitvoeren door een specialist in autoruiten.