Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Type brandstof tanken

Vraag gesteld door op 7 augustus 2022

Ca. 3 weken geleden had ik een grote onderhoudsbeurt had laten doen voor mijn recent gekochte 2e hands auto. Het gaat om een Citroen C3 uit 2013, met 3 maanden Autotrust 'Instap' garantie.
In het onderhoudsboekje was te zien dat de afgelopen 3 jaren enkel kleine onderhoudsbeurten geweest waren, dus het leek mij verstandig om een grote beurt te laten doen.
Daarnaast ging er in de 2 weken voor de onderhoudsbeurt af en toe een lampje branden in het dashboard (motormanagement). Omdat het lampje elke keer ook automatisch, na ca. een minuut weer uitging, maakte ik mij hier weinig zorgen over.
Bij de onderhoudsbeurt had ik dit toen aangegeven, het probleem wat ze toen zeiden was dat de bobines los zaten. Deze zijn bij de onderhoudsbeurt vastgezet en kunnen dus niet meer het probleem zijn.

De eerste dag na de onderhoudsbeurt ging het lampje weer kortstondig branden. Dus ik ben teruggeweest naar de garage. Ze hebben opnieuw van alles gemeten en gecheckt, maar dat de foutcode uit de boordcomputer wees niet heel duidelijk een probleem aan.
Wel zagen ze wat vervuiling in de benzine, wat zou komen doordat ik vooral goedkope benzine zou tanken. Het zou tegenwoordig nou luisteren welke benzine getankt moest worden in onder meer dit type auto, maar de garage had het ook over andere typen auto's waar dit voor geldde, onder andere Audi en BMW.
Het zou ook bij nog jongere auto's gebeuren. Wat ze wel hebben gedaan is mij het advies gegeven om voortaan duurdere benzine te tanken, hij had het over E5. Dan zou ik uiteindelijk per saldo voordeliger uit zijn met alle kosten voor mijn auto (brandstof en onderhoud).

Mijn vraag aan jullie is: Komt dit probleem inderdaad vaker voor? En is het inderdaad dan slim om duurdere benzine te tanken? Benzine is toch benzine?!
Ik lees op jullie site dat zowel Euro 95 in E5 en E10 bestaat en ook Super98 bestaat in E5 en E10. Wat zijn nu de eigenschappen van deze typen brandstoffen? En welke kan ik het beste tanken.

Merk: Citroen
Type: C3
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 68
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Bij uw auto brandt soms het motorlampje en u vraagt welke brandstof u het beste kan tanken om dit te voorkomen.

E10 brandstof

De standaard benzine die verkocht wordt aan elke pomp heet Euro 95 E10. De toevoeging E10 zegt dat er bio-ethanol is bijgemengd met een maximum van 10%. Niet alle auto’s kunnen deze brandstof probleemloos toepassen maar uw auto wel. Om te zien welke auto wel en welke niet gebruik kan maken van deze E10 brandstof kunt u heel eenvoudig bekijken op E10 check

Ethanol

Het, in de brandstof aanwezige, ethanol heeft de eigenschap dat het waterdamp aantrekt en er hierdoor vervuiling in het brandstofsysteem zou kunnen veroorzaken. In de praktijk zien we dat zelden bij auto’s die regelmatig gebruikt worden. Auto’s die heel sporadisch gebruikt worden adviseren we brandstof te gebruiken waar veel minder (of geen) ethanol is toegevoegd. Herkenbaar aan de naam E5. In de praktijk zien we vaker dat slecht te duiden storingen worden toegeschreven aan het gebruik van E10 brandstof. Echter het is zeer zelden de echte oorzaak van het probleem.

Conclusie

Ik zou u aanraden om een aantal maal E5 te tanken maar vermoed dat de storing hier niet door verholpen zal zijn. Dan kunt u het beste de auto bij de garage aanbieden en na reparatie weer gewoon E10 tanken.
Meer informatie over deze brandstoffen kunt u nalezen op alles over E10- en E5 brandstof.