Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toerental zakt na de start

Vraag gesteld door op 19 augustus 2022

Mijn Renault Clio 1.5 DCI (diesel dus) heeft startproblemen. De auto start prima maar meteen na starten zakt meestal het toerental naar beneden. Het systeem merkt dit en zorgt dat het toerental weer 'op peil' komt binnen 2 sec. Dit gaat meestal goed en daarna blijft het toerental stabiel op 1000. Stationair draait hij goed en is het toerental stabiel.

Soms kan het systeem het toerental niet bijtrekken en dan slaat de motor af. Het systeem start dan zelf de motor weer. Dit gaat (tot nu toe) altijd goed. Ook het start-stopsysteem geeft geen problemen.

Ik ben bij de garage geweest en bij uitlezen kwam een defecte krukassensor naar voren. Deze is vervangen maar dit bleek dus niet het eufel.

Wat kan de garage nu het beste checken?

De auto is van 2013 en heeft nu zo'n 185.000 km gereden. De staat van onderhoud is prima. De auto heeft al zijn beurten gehad. Tot nu toe geen bijzonderheden aan de auto behalve standaard zaken zoals distributieriem en nieuwe banden en dergelijke. Ik ben de tweede eigenaar en heb de auto ongeveer 3 jaar in mijn bezit.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt hoe het kan dat de auto steeds (bijna) afslaat direct na de start.

Interne vervuiling

Uw auto heeft inderdaad niet veel kilometers afgelegd op jaarbasis. Dit maakt de kans op interne vervuiling wel erg groot (flink doorrijden voorkomt interne vervuiling). Het beste kan de garage zowel het gasklephuis als het inlaatkanaal en ook de EGR-klep grondig reinigen. Ik vermoed dat de storing hierdoor veroorzaakt wordt. Meer over de gasklep en het reinigen ervan kunt u lezen op onze site: ANWB ABC gasklep.

Diagnose

Ik moet erbij zeggen dat mijn vermoeden niet gebaseerd is op metingen aan de auto maar op mijn ervaring. Een echte diagnose kan alleen door een monteur gesteld worden die meting op de auto kan verrichten.