Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reparatie versnellingsbak betrouwbaar?

Vraag gesteld door L. Beuzenberg op 14 september 2022

Wij hebben een proefrit gemaakt in deze VW Golf Cabrio, rijdt prima ziet er keurig uit maar bij opschakelen van 2 naar 3 hoor je de versnellingsbak (meer/minder afhankelijk vh aantal toeren).
De verkoper geeft aan dat dat de synchromeshringen zijn en laat deze voor ons zonder meerkosten repareren. KM-stand 145.000.

Vertrouwd u dit? Is deze reparatie goed te doen?

Merk: VW golf
Type: Golf 6 Cabrio
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 105 pk 1.2TSI

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U overweegt de aanschaf van de genoemde auto maar is er sprake van een gebrek aan de synchronisatie inrichting van de versnellingsbak. De verkoper laat dat op eigen kosten repareren en u vraagt of dat wel goed te doen is.

Synchromeshringen

Bij het schakelen ga je met de schakelmof een ring verschuiven, waardoor het loos draaiende tandwiel wordt verbonden met de as waarop deze zich bevindt. Deze ringen heten ‘synchromeshringen’. Door hun schuine kanten en het gebruikte materiaal (een soort brons) komt de verbinding vloeiend tot stand. Overschakelen betekent één ring lossen en een andere verbinden. Bij overmatige slijtage daarvan gaat dat gepaard met een bijgeluid en is vervanging noodzakelijk.

Kosten

Deze ingreep is een prijzige klus. Dus voor de verkoper een flinke kostenpost, maar uitgaande van een professionele verkoper dus géén particulier, moet hij wel een deugdelijk product afleveren. En bovendien zou u na aflevering ook nog beroep kunnen doen op (wettelijke)garantie wanneer de ingreep niet of vakkundig genoeg heeft plaatsgevonden.

Conclusie 

Dus wanneer de verkoper een professionele garage betreft heb ik wel vertrouwen in een goede afloop. Laat desnoods wel in het koopcontract de vermelding opnemen dat vóór aflevering dit gebrek zal zijn verholpen. En u speelt helemaal op safe wanneer u afspreekt nogmaals een proefrit te maken na herstel, alvorens ook tot de betaling over te gaan.