Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Remmen na één jaar al versleten

Vraag gesteld door I. de Laat op 15 augustus 2022

Ik heb vorig jaar nieuwe remschijven en remblokken erop laten zetten kosten 500 euro nu ben ik erachter gekomen dat deze helemaal al versleten zijn kan dat?

Merk: fiat punto
Type: grande
Brandstof: benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Vorig jaar zijn de remschijven en remblokken van uw Fiat Punto vervangen. Nu blijkt dat deze remmen wederom helemaal versleten zijn.

Remmen

Remmen zijn uiteraard aan slijtage onderhevig maar hangt de levensduur van verschillende factoren af. De belangrijkste is uiteraard de rijstijl en gebruiksomstandigheden. Wanneer ik een hele gemiddelde indicatie zou moeten geven dan denk ik dat een setje remblokken het wel tussen de 40.000-60.000 km moeten kunnen volhouden. Remschijven weten het gemiddeld wel 80.000-100.000 km vol te houden óf zelfs langer. Wanneer deze remblokken en schijven daadwerkelijk versleten zijn, bij een wellicht bescheiden jaarkilometrage en heel normaal en gemiddeld gebruik, dan moet deze snelle slijtage het gevolg zijn van technisch defect. Dan vermoed ik dat de remmen aanlopen. Misschien niet altijd maar misschien dat van een of beide remklauwen soms blijven hangen. Dan kunnen remmen bovenmatig snel slijten.

Advies

Daarom het advies terug te gaan naar de betreffende garage. Het remsysteem dient nader onderzocht te worden of er een verklaring is voor deze buitensporig snelle slijtage. Mogelijk dat er naast blokken en schijven méér aan vervanging toe is. Bijvoorbeeld beide remklauwen die door inwendige vervuiling en corrosie de remmen soms laat aanlopen wanneer het rempedaal in ruste is. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor deze vroegtijdige slijtage.