Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Nu vervangen van distributie noodzakelijk?

Vraag gesteld door op 11 augustus 2022

Ik heb een Fiat panda gekocht,waarvan de distributieriem vervangen moet worden.laatste keer in 2015 gedaan.De verkoper wil dit doen,echter pas over 6weken ivm vakantie. Mocht hij breken zegt hij is dit geen probleem,want dit is een fire motor  waar danalleen een nieuwe riem op moet en verder niets.mijn kenteken is (***)  4cyi 8 kleppen. 1242cc graag uw mening.

Merk: Fiat
Type: Panda
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Bezine
Motorvermogen: 60pk

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw garage heeft nu geen tijd om de distributieriem te vervangen en zegt dat het wel even kan wachten tot na de vakantie.

Interval voor vervangen

Wij adviseren om de interval voor vervanging aan te houden zoals opgegeven is door de fabrikant. Deze geeft aan dat de riem iedere 120.000km of 60 maanden (wat het eerste komt) vervangen moet worden.

Stil vallen

Het is waar dat bij deze motoren, in de meeste gevallen, geen extra schade ontstaat bij het breken van de riem. De auto valt dan echter wel stil en is niet meer bruikbaar tot het moment er een nieuwe riem gemonteerd is. Dit breken kondigt zich niet aan en voorkomen moet worden dat er gevaarlijke situaties ontstaan door een uitgevallen motor.

Advies

Ik zou dan ook altijd adviseren om de riem te laten vervangen wanneer dit noodzakelijk is en ze te zien zijn de 60 maanden al ruim gepasseerd.
Meer over de riem kunt u lezen op onze site: ANWB, ABC Distributieriem.