Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Multiriem vervangen na 5 jaar? En wat voegt brandstofadditief toe?

Vraag gesteld door J. Hopstaken op 7 september 2022

Heb Mazda CX5 nieuw gekocht in sept. 2017 en keurig elk jaar de beurten laten doen bij de dealer waarbij auto is gekocht. Om en om een kleine beurt of tussenbeurt in de oneven jaren en een grote beurt in de even jaren.
Auto is bijna 5 jaar oud en toe aan een tussenbeurt. Nu krijg ik van de garage bericht dat ze de volgende werkzaamheden gaan verrichten:
verrichten:
- 5de Onderhoudsbeurt (tussenbeurt) - prijs incl. BTW 313,61 en de volgende aanvullende werkzaamheden:
- Multi-riem Waterpomp/Dynamo/Airco/Servo - prijs incl. BTW 109,96
- Brandstof additief benzine - prijs incl. BTW 26,50.
Voorzover mij bekend mankeert er helemaal niets aan de multi-riem dus ik zie niet in waarom die zomaar vervangen zou moeten worden en dat brandstof additief lijkt me al helemaal de grootst mogelijke onzin; daar zou de auto ook zuiniger door gaan rijden maar geloof ik helemaal niet in!
Wat is uw mening over de genoemde aanvullende werkzaamheden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U bent sinds 2017 in het bezit van een nieuw gekochte Mazda CX-5. De auto laat u bij de leverende dealer onderhouden die dus ook netjes het fabrieksschema volgt. U meldt geen kilometerstand.

Volgens de dealer moet de multiriem vervangen worden. In het onderhoudsschema vind ik terug dat deze niet bij 100.000 km/5 jaar maar pas bij de zesde beurt (120.000 km of zes jaar oud) gecontroleerd dient te worden en indien nodig vervangen. De riem wordt dan gecontroleerd op overmatig riemgeluid, breuken, barsten, beschadigingen en slijtage en een controle op olie- of vetvervuiling.

De servicemedewerker zal aan u moeten uitleggen waarom de riem volgens de dealer vervangen moet worden. Mogelijk is de controle gebeurd vanwege de kilometerstand als deze de 120.000 heeft bereikt. Misschien is er ook vóór deze kilometerstand iets gevonden waardoor de dealer het verstandig vond om de riem te vervangen. De uitleg moet in dit geval van de dealer komen.

Over brandstofadditief: u bent niet verplicht om dit product af te nemen. Ik kom het in de onderhoudsinstructie ook nergens tegen. Volgens fabrikant Mazda zou de auto dus prima zonder kunnen. Het kan nooit kwaad om delen waar vervuiling kan ontstaan preventief te reinigen, maar als er geen aanleiding voor lijkt te bestaan dan kunt u deze service als klant achterwege laten omdat het niet door de fabrikant is voorgeschreven.