Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

MG-A maakt bonkend geluid rechtsachter. Wat kan het zijn?

Vraag gesteld door op 6 september 2022

Als ik over normale egale drempels rijd, is er niks te horen. Echter bij een flink hobbelige weg , is er rechtsachter duidelijk een bonk te horen bij iedere flinke hobbel..  Ik ben al onder de auto geweest, maar alles zit goed vast...? wat kan het zijn...?

Merk: MG
Type: A
Bouwjaar: 1958

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U wilt weten wat het bonkende geluid is dat vanuit het rechter gedeelte van uw auto komt.

Het bonkende geluid achter doet vermoeden dat er iets mis is met de achterwielophanging. Het is niet mogelijk om de oorzaak op afstand exact vast te stellen. Misschien is er iets mis met een schokdemper, kogel of veerblad. Verder is de achteras in de regel opgehangen in rubbers en kan daar ook een overmatige speling op zitten. Een kapotte ophanging van de uitlaat kan ook een bonkend geluid geven. Bijgeluiden kunnen ook ontstaan in de brandstoftank.

Het lastige is altijd dat het geluid hoorbaar is in een dynamische situatie. Eenmaal geparkeerd op de hefbrug wordt het best lastig om het geluid te kunnen reproduceren. Op de brug is het niet waar te nemen en speling wellicht moeilijk te voelen. Al rijdend is het geluid wel te horen maar niet te lokaliseren. Een schokdemper-testbank, waarbij de achterwielen met verschillende frequenties in trilling worden gebracht, zou kunnen helpen. Als het bijgeluid daarmee op te roepen is, kan de monteur mogelijk beoordelen waar het geluid vandaan komt.