Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Merkbanden of goedkope merkloze banden bij 8000 km per jaar?

Vraag gesteld door op 24 juli 2022

Wij rijden Suzuki S Cross en rijden maar 8000 km. per jaar ongeveer, is het dan verstandig om merk banden te kopen , of goedkope merkloze banden .De banden maat is 215/55R17.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U rijdt 8000 km per jaar en vraagt wat de beste keus is: merkbanden die wat duurder zijn of goedkope banden van een onbekend merk.

Het aantal kilometers per jaar, ook al is het nog veel minder dan 8000, vind ik geen reden om te bezuinigen op veiligheid. Ook bij weinig kilometers kunt u in een situatie terecht komen waarbij de kwaliteit van de banden net het verschil kunnen maken. Het hoeven maar enkele meters te zijn bij een onverwachte noodstop of uitwijkmanoeuvre. Het is het enige contact van de auto met de weg en systemen als ABS en ESP werken optimaal als de grip ook optimaal is. Ik zou de zwakste schakel, de banden, dan niet bewust uitkiezen op basis wat tientjes per jaar, want daar hebben we het over. De goedkoopste Chinese banden laten het vaak nog afweten op een nat wegdek. In die situatie is de grip voor elke band al minder dus komt het er ook meer op aan. Ik heb het dan over remweg en de stabiliteit in dwarsrichting. 

Bij 8000 km per jaar zult u de banden eerder moeten vervangen wegens ouderdom dan dat ze versleten zijn. U kunt er dus lang mee doen. Het prijsverschil voor een veiliger band kunt u dus over een aantal jaren verdelen.

Het is ook niet gezegd dat A-merkbanden ook altijd beter zijn dan goedkopere banden. Zie onze bandentests op anwb.nl. Er zitten soms hele goede banden bij die minder kosten dan de A-merken, die het soms nog beter doen dan duurdere merken, maar altijd beter dan de allergoedkoopste banden.