Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppelingspedaal blijft soms hangen

Vraag gesteld door op 14 september 2022

De eerste keer merkte ik dat 's ochtends, voor het starten, het koppelingspedaal maar halverwege stond. Met de hand omhoog getrokken, ik moest wel een kleine weerstand overwinnen. De auto heeft toen verder uitstekend gereden. Later op de dag, de auto had weer even stil gestaan, ondervond ik weer hetzelfde. Daarna geen problemen maar toch even naar mijn VW-garage. Daar hadden ze niet direct een oplossing voor het probleem, ik had de indruk dat dit een nieuw probleem voor hen was.  Omdat ik al een tijdje zo, zonder problemen, gereden had, dacht ik dat het over was en heb de auto ongerepareerd weer mee naar huis genomen. Helaas vond ik het pedaal eergisteren helemaal op de vloer, dezelfde truc  werkte weer goed dus op pad. Halverwege de dag het pedaal weer halverwege.

Ik weet niet of ik nu nog veilig rijdt. Mogelijk lekt er olie weg. Als het oliepeil voldoende laag is, kan ik de koppeling niet gebruiken. Maar erger wordt het als de rem hetzelfde olie-circuit gebruikt als de koppeling.
Vragen :
- is dit een bekend probleem v oor VW en/of Tiguan?
- gebruiken rem en koppeling hetzelfde olie-circuit?
- is het lastig dit probleem te onderzoeken en repareren?

Merk: VW
Type: Tiguan
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Benzine
 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

Bij uw Volkswagen Tiguan blijft het koppelingspedaal soms hangen en u vraagt zich af wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Het is geen euvel dat typisch voor de Tiguan is, maar het komt wel vaker voor, ook bij andere auto's. Het lijkt er op dat er soms lucht zit in de koppeling, dit kan diverse oorzaken hebben.

Zelf doen

Nu bestaat de koppeling uit verschillende onderdelen zoals de (hydraulische)bediening. Als eerste kunt u zelf het niveau van de remvloeistof controleren. De hydraulisch bediende koppeling haalt hier zijn vloeistof vandaan en wanneer dit laag staat zou het kunnen dat er onder bepaalde omstandigheden niet voldoende vloeistof voorradig is. Dan kunt u volstaan met eenvoudig bijvullen met de juiste vloeistof.

Garage

Indien er genoeg vloeistof aanwezig is bent u aangewezen op de garage voor een diagnose en reparatie. U zou kunnen proberen om de vloeistof van de hydraulisch koppeling volledig te laten verversen, wellicht brengt dit uitkomst. Indien dit niet helpt is er een andere oorzaak van het blijven hangen van het koppelingspedaal. Ik vermoed dat er dan een van de koppelingscilinders defect is. Uw auto heeft er twee; eentje ter hoogte van het pedaal en eentje op de versnellingsbak. De garage zal moeten vaststellen welke in dit geval de boosdoener is.