Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppelingspedaal blijft hangen

Vraag gesteld door op 18 augustus 2022

vier maanden geleden bleef mijn koppelingspedaal hangen. Na overleg met de volvo garage heb ik toen een cilinder van het koppelingspedaal laten vervangen.
Dit is 4 maanden goed gegaan en toen kwam het probleem weer terug. volgens de volvo specialist zou nu de cilinder in de koppeling zelf kapot zijn.
Nu vind ik dat erg toevallig zo snel na elkaar en heb toen bij een lokale garage eerst de koppelingsvloeistof laten vervangen en het geheel goed laten ontluchten.
Dit heeft ook weer een paar weken geholpen maar langzaam begint het probleem toch weer terug te komen.
De volvo garage wil alles wel vervangen zodat het probleem weg is maar dat lijkt me toch erg drastisch. Naar mijn mening is een cilinder stuk of niet maar niet, soms wel en soms niet.
Kunt u mij advies geven wat ik hiermee het beste kan doen. De kosten voor het repareren zijn hiervoor erg hoog.

Merk: volvo
Type: V60 D4
Bouwjaar: 2015
Brandstof: diesel
Motorvermogen: ?
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of reparatiemethode van de garage de juiste is.

Lucht

Op een of andere manier komt bij de Volvo er lucht in het koppelingssysteem. Inderdaad spreken we dan van een lekkage. Waarschijnlijk is het een extreem klein lek waarbij u pas na een paar maanden het gevolg merkt.

Diagnose

Het systeem bestaat uit een hoofdkoppelingscilinder (bij het pedaal) een leiding met een flexibel deel naar de bewegende motor/versnellingsbak en vervolgens de werkcilinder. In dit geval is de werkcilinder gecombineerd met het druklager (in de versnellingsbak).
Bij een dergelijke lekkage als bij u is de oorzaak altijd erg lastig vast te stellen aangezien de werkcilinder zich in de versnellingsbak bevindt. Het is hierom logisch om eerst de cilinder te vervangen welke vrij eenvoudig bereikbaar is en hierdoor veel eenvoudiger (en goedkoper) te vervangen is. Wat mij betreft een logische volgorde van reparatie die door de garage is toegepast; eerste de eenvoudige weg en wanneer dit niet werkt helaas de duurdere.