Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelingsprobleem Fiat Seicento

Vraag gesteld door op 29 juli 2022

Ik heb recent een Fiat Seicento gekocht en hij heeft steeds meer problemen met oververhitting. Ik heb het koelsysteem geflushed maar dat heeft niet veel geholpen. Iedere keer als ik een langer stuk in hogere toeren rij dan raakt de koelvloeistof aan de kook. Meestal wel pas als ik thuiskom of aankom op locatie. Wat zou ik hieraan kunnen doen?

Merk: Fiat
Type: Seicento
Bouwjaar: 2000
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 54

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U kocht recent een Fiat Seicento met inmiddels toch wel duidelijk koelingsproblemen. U zoekt naar de oorzaak.

Het koelsysteem bestaat uiteraard uit tal van onderdelen die allen in orde moeten zijn voor een optimaal functioneren. Wanneer gedurende een langere rit in een hoger toerengebied u steeds met een kokende motor arriveert zijn daar ook een tal van oorzaken voor mogelijk.

Het meest verdacht is de koelventilator die voor extra afkoeling moet zorgen. De vraag is dus of de koelventilator t.h.v. de radiateur wel aanslaat. Met name na een intensieve rit zal bij weinig rijwindkoeling deze ventilator moeten bijspringen. U zou het aanslaan van deze vin bij een hete motor bij aankomst moeten kunnen waarnemen. Is dat niet het geval dan kan de ventilator zélf defect zijn óf de sensor die deze moet aansturen. Bedrading en stekkerverbindingen kunnen ook verdacht zijn.

Verder geeft u aan het koelsysteem te hebben gereinigd. Ik weet niet wat de aanleiding is maar een deels verstopte radiateur zou je ook kunnen linken aan dit probleem. Je zou bij een warme motor aan de radiateur kunnen voelen of er een verstopping gaande is. Een gedeelte van de radiateur voelt dan koud aan terwijl een ander deel juist nadrukkelijk warm is.

Zoals gezegd bestaat de motorkoeling uit veel meer dan de hierboven genoemde verdachte onderdelen. Een waterpomp, thermostaat of zelfs koppakking zijn in theorie ook te linken aan dit probleem. Ik wil maar benadrukken dat nader onderzoek écht nodig is om tot de juiste diagnose te komen. Maar koelvin en radiateur staan wel bovenaan als mogelijke oorzaak en gelukkig gemakkelijk te checken. Misschien bent u zelf in staat om daar eens aandachtig naar te kijken. En anders is een garagebezoek méér dan een aanbeveling. Een gebrekkige motorkoeling kan immers een fikse motorschade opleveren en dat lijkt me per definitie niet wenselijk.