Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kilometerstand ten opzichte van leeftijd auto

Vraag gesteld door op 3 augustus 2022

Ik heb een auto op het oog uit juni 2018. Er staat 73.000 km op de telller is dit reël.

Merk: Renault
Type: Scenic
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 140

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of de kilometerstand van 73.000 km wel reëel is bij een auto uit 2018.

De auto is ongeveer 4 jaar oud en heeft dus bijna 20.000 kilometer per jaar gereden. Dit is heel gemiddeld maar sommige auto’s rijden 1500 km en andere 100000 km per jaar, het zegt dus niet heel veel. U kunt heel eenvoudig zelf het kenteken van de auto invoeren bij RDW, wanneer u vervolgens naar het kopje ‘tellerstanden’ gaat kunt u zien of de huidige tellerstand logisch is. Bij elk onderhoud en APK wordt de kilometerstand geregistreerd en dit systeem geeft aan wanneer er plotseling een lagere stand is opgegeven.

Hierbij geldt wel 1 aantekening: dit systeem werk alleen in de tijd dat de auto in Nederland geregistreerd was. Betreft het dus een auto die een deel van zijn leven een niet Nederlands kenteken gehad heeft ontbreekt over dit deel de historie. De enige manier om te zien of de stand logisch is is dan aan de hand van onderhoudsboekjes. Ik hoop dat deze in dat geval aanwezig zijn.
Zijn deze niet aanwezig dan adviseer ik een aankoopkeuring te laten uitvoeren. Dit kan bij onder andere Dekra of Mijn Autocoach.