Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Jumpstarter/booster geschikt voor Suzuki SX4?

Vraag gesteld door op 11 augustus 2022

Ik heb een Suzuki SX4 van 2009, 107 PK aangescharft. Deze zal gedurende een kalenderjaar steeds enige weken stil staan, omdat ik deze bij mijn vakantiewoning wil stallen voor gebruik aldaar. Kans is groot dat de auto bij aankomst niet start. Ik ben in bezit van een 'traditionele' accu oplader, maar overweeg een snelstarter aan te schaffen. Is het aannemelijk dat het gebruik van een dergelijk apparaat problemen op gaat leveren voor de elektronica in deze auto?

Merk: Suzuki
Type: SX4
Bouwjaar: 2009
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 107

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of u de Suzuki ook met een jumpstarter kunt starten wanneer deze een lege accu heeft.

Auto langere tijd niet gebruiken

Wanneer de auto een langere tijd niet gebruikt wordt, is het beste advies om op de accu een druppelader aan te sluiten. De accu hiervoor demonteren kan noodzakelijk zijn.
Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om niets te doen en wanneer de auto niet start hier een jumpstarter op aan te sluiten. Dit zal voor de elektronica in de auto geen probleem zijn. Natuurlijk dienen er wel een aantal voorzorgmaatregelen genomen te worden en moet u de aanwijzingen volgen die in de handleiding van de jumpstarter staan. Hoe u zelf een jumpstarter kunt aansluiten is te zien op onze site starthulp geven, dit gaat precies hetzelfde als een starthulp met kabels geven.

Stratificatie

Wanneer een 12V accu voor langere tijd met een veel te lage spanning staat zal dit onherstelbare schade veroorzaken, er treed stratificatie op. Elke accu heeft last van zelf-ontlading dus is het niet bevorderlijk voor de levensduur van de accu om dit te laten gebeuren. Vandaar de voorkeur van een drupellader boven die van een jumpstart. Een jumpstart (vergelijkbaar met een starthulp m.b.v. kabels) is eigenlijk alleen aan te raden als de accu snel leeg is gelopen, bijvoorbeeld wanneer de lichten zijn blijven branden.
Meer informatie over accu's kunt u zien op onze site: auto ABC accu.