Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een pushbar wettelijk toegestaan?

Vraag gesteld door R. Aernds op 21 augustus 2022

is een bushbar wettelijk toegestaan voor mijn auto?

Merk: Suzuki
Type: Vitara
Bouwjaar: 2016
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 120

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


U vraagt of een pushbar, ook wel bullbar (stierenrek) is toegestaan op uw Suzuki Vitara uit 2016. 

Pushbar

Een pushbar is een metalen of kunststof frame voorop de auto. Het is van oorsprong bedoeld om terreinwagens die in hun habitat worden gebruikt op hun kwetsbare plek (koelradiateur) te beschermen tegen impact van buitenaf, zoals overstekend wild of boomtakken. Er zijn ook versies die ook de koplampunits beschermen. We zagen ze in Nederland vooral in de jaren ’90 als optisch accessoire.      

Een pushbar geeft echter grote kans op verhoogd letsel bij aanrijdingen met andere weggebruikers. Fabrikanten construeren auto's (gedwongen door regelgeving) op zo'n manier dat bij aanrijdingen met voetgangers en fietsers de kans op letsel voor de kwetsbare weggebruiker zo klein mogelijk is. Een pushbar kan de werking van die constructie ernstig verstoren.

Europese regelgeving

Om die reden is er Europese regelgeving omtrent pushbars. Op personen- en bedrijfsauto's tot 3500 kg en in gebruik genomen na 31 december 2008 is een pushbar alleen nog toegestaan is deze is voorzien van een CE-keurmerk. Uitgangspunt is dat het voertuig mét dit accessoire bij een aanrijding niet méér letsel moet kunnen veroorzaken dan het voertuig zonder.

Conclusie

In de praktijk betekent het dat montage van een metalen pushbar op voertuigen van 2009 en later niet meer toegestaan zijn. Mocht u uw Vitara willen opleuken of beschermen tegen impact van buitenaf, dan moet het middel dus een CE-keurmerk hebben.