Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een prop een duurzame reparatie?

Vraag gesteld door R. van den Hoek op 30 augustus 2022

kan je nadat je je auto band gemaakt is doormiddel van een prop erin aan te brengen doorrijden?
mij is namelijk verteld dat al het gat/gaatje op een 'gunstige' plek zit op de auto band, je hier nóg jaren mee door kan rijden. zit het op een vervelende plek kan de prop niet goed samen smelten met de autoband, en zal je wel je auto band moeten vervangen.. klopt dit? hoor namelijk om mij heen alleen maar dat de autoband evengoed vervangen moet worden, in welke situatie dan ook.

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

 

U vraagt of de reparatie van de autoband door midden een prop een deugdelijke reparatie is.

Prop

Als eerste moet duidelijk zijn wat de definitie is van het woord prop. Wanneer de Wegenwacht een band van buitenaf repareert dan noemen we dat meestal een prop. Dit is altijd een tijdelijke reparatie.
Voor een definitieve reparatie dient de band gedemonteerd te worden en moet de band aan de binnenzijde gecontroleerd worden op eventuele beschadigingen. Wanneer de band verder geen beschadigingen heeft opgelopen en het lek op een gunstige plaats zit kan de band op een juiste manier gerepareerd worden.

Paraplu

Een definitieve reparatie kan alleen gebeuren van binnenuit. Het gat wordt iets geruimd en de monteur plaats een ‘paraplu’. Deze definitieve reparatie kan ook worden uitgevoerd wanneer de band in het verleden is gerepareerd door middel van een prop.
Doordat aan de buitenkant van de band het verschil bijna niet waar te nemen is tussen een prop en een paraplu worden deze twee termen nog wel eens verward. Maar voor de levensduur van de reparatie is het dus wel degelijk van belang.