Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoog verbruik

Vraag gesteld door J. Verest op 20 augustus 2022

Mijn auto gaf storing oliedruk te laag en voertuig controle uitvoeren aan. Bij de garage is geconstateerd dat de injector lek was. Hierdoor diesel in de carter gekomen waardoor pomp en filter dicht zaten. Na grote schoonmaak en vervanging injector loopt motor weer goed.
Nu is het verbruik stadsverbruik met 9,1 liter per 100 km en gemiddeld 8,1 liter per 100 km veel hoger dan voor de reparatie. Kan het zijn dat er toch motorschade is?

Merk: mazda cx5 2.2
Bouwjaar: 2014
Brandstof: diesel
Motorvermogen: 175

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw auto verbruikt meer brandstof na de reparatie en u vraagt of er misschien motorschade is.

Brandstofverbruik

Het brandstofverbruik van de auto is inderdaad aanmerkelijk hoger dan gemiddeld. Een mooi overzicht van gebruikscijfers is te zien op de site: praktijkverbruik en hierbij is te zien dat een gemiddeld verbruik uitkomt op zo’n 6-6.5 liter per 100km.

Vermogen

Het lijkt er op dat uw motor minder vermogen levert en dat hierdoor het verbruik stijgt. Wat de oorzaak is van het verminderde vermogen moet de garage vaststellen. Misschien is er iets mis met het roetfilter of met de gegevens die de regeleenheid verwerkt waarbij de ingespoten hoeveelheid en tijdstip wordt bepaald. Ook kan er natuurlijk iets mis zijn met de (turbo)druk waardoor het vermogen niet behaald wordt.
Dus een hoop mogelijke oorzaken van inderdaad een hoog brandstofverbruik. Alleen door te meten op de motor kan de oorzaak achterhaald worden en of er sprake is van motorschade.