Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoger verbruik met andere velgen?

Vraag gesteld door op 27 augustus 2022

k heb recent een Honda Civic Hybrid aangeschaft. Na een tijdje gereden te hebben, valt me op dat het verbruik hoger ligt dan mijn vorige Civic Hybrid.

Nu is het zo dat onder mijn huidige auto niet de originele velgen zitten. Ik vroeg me af of dit het verbruik kan beïnvloeden of dat er andere zaken zijn waar ik aan zou kunnen denken om het verschil in verbruik te kunnen achterhalen?

Merk: Honda
Type: Civic Hybrid
Bouwjaar: 2011
Brandstof: Hybride benzine

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


Uw Civic hybrid is niet zo zuinig als uw vorige en u vraagt wat de oorzaak zou kunnen zijn.

Brandstofverbruik

Op het brandstofverbruik zijn heel veel invloeden van toepassing. U heeft het over de velgenkeuze, ik denk dat eerder de bandenmaat en het type band relevant zijn. Ten eerste heeft een afwijkende bandenmaat altijd invloed op het verbruik. Standaard werd de auto geleverd op 195/65R15 of 205/55R16 band/velg combinatie. Ook het soort band is belangrijk, er is een groot verschil tussen het brandstofverbruik per merk en type band.

Conditie hybride accu

Echter dit heeft niet de grootste invloed op het verbruik, ik vermoed dat de accu van het hybridepakket niet meer optimaal functioneert. In dat geval wordt er minder energie opgeslagen die vrijkomt bij bijvoorbeeld afremmen op de motor. Hierdoor gaat de auto aanmerkelijk minder spaarzaam met de brandstof om. De conditie van de accu kunt u laten testen bij een bedrijf dat is aangesloten bij Edge mobility of wellicht bij de Honda dealer.

Zuinig rijden

Er zijn nog veel meer zaken die het brandstofverbruik beïnvloeden en bij een groot aantal hiervan kunt u zelf uw steentje bijdragen. Zie hiervoor onze tips: 10 tips om brandstof te besparen.