Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geur motor bij proefrit

Vraag gesteld door D. Schijff op 15 september 2022

Onlangs heb ik een proefrit gemaakt voor het aanschaffen van een nieuwe auto. Betreft een Opel Meriva uit 2010, 61000 op de teller. Vrij positief over de bezichtiging. Echter na de proefrit (korte rit en vrij doorgetrapt) rook de motor iets. Niet perse heel duidelijk naar iets verbrands of een zoete lucht. Maar meer als ''warme motor''. de verkoper gaf aan dat dit kon liggen aan dat de auto lang stil zou hebben gestaan voor de proefrit. (auto is van een ouder echtpaar geweest die weinig hebben gereden, en nu stil staat voor de deur). Auto is zeer netjes onderhouden bij een opel dealer en is van de eerste eigenaar. Dit heb ik ook online gecheckt met een rapport.

Is dit iets om zorgen over te maken? klopt het dat de motor iets kan ruiken door het lang stil staan?

Merk: opel
Type: meriva
Bouwjaar: 2010
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 120pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Na een positieve bezichtiging van een Opel Meriva van 12 jaar oud merkt u bij de proefrit dat de motor een bepaalde geur afgeeft. U vraagt of dat zorgelijk is.

De auto is kennelijk aantoonbaar van de eerste eigenaar geweest. En met 61.000 km op de teller in 12 jaar is het jaargemiddelde van de vorige eigenaar zo'n 5000 km geweest. U ruikt géén olie, koelwater, of brandstof gerelateerde geur en denk ik dat de verklaring van de verkopende garage logisch is. Een motor én uitlaat die na wellicht een periode van stilstand, én wellicht daarvoor korte en summiere ritjes weer op temperatuur komt, kan best een bepaalde geur afgeven.

U schetst eigenlijk een auto die op papier alles mee heeft; van eerste eigenaar, dealer onderhouden en een aantrekkelijke tellerstand. Dan lijkt mij de omschreven geur meer een bijverschijnsel van tijdelijke aard dan dat er sprake is van een gebrek.