Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Fabrieksgarantie bij reparatie elders.

Vraag gesteld door op 12 september 2022

Auto heeft 2 jaar fabrieksgarantie. Als ik de remblokken niet bij de dealer laat zetten maar bij een ander garage gaat deze dan ook van de garantie af?
Met vriendelijk groeten

Merk: DS
Type: DS7

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U vraagt of het vervangen van de remblokken bij een niet-dealer bedrijf gevolgen heeft voor de fabrieksgarantie.

Keuzevrijheid

Hoewel in uw garantievoorwaarden zal staan dat uw auto door een merkgarage moet worden onderhouden, kunt u dit toch bij een merkonafhankelijk garagebedrijf laten doen met behoud van fabrieksgarantie. Dit op grond van Europese wetgeving. De voorwaarde is dan wel dat de auto wordt onderhouden volgens de eisen van de fabrikant. Als consument heeft u volledige keuzevrijheid op het gebied van reparatie en onderhoud.

Aantoonbare relatie

Daarentegen heeft de merkdealer meer specifieke kennis over uw merk auto, maar daar staat een prijs tegenover. Het onderhoud elders kan in geval van garantie wel in uw nadeel geïnterpreteerd worden wanneer u daar vervolgens weer voor bij de dealer aanklopt. Maar dan moet er een aantoonbare relatie zijn tussen het defect en de onderhoudswerkzaamheden die buiten de dealer organisatie zijn verricht. Dat lijkt me in geval van een paar nieuwe remblokken niet in de lijn der verwachting.

Conclusie

Ik wil ook nog wel benadrukken dat de dealer altijd op de hoogte is van modificaties en updates die eventueel bij onderhoudswerkzaamheden meteen worden uitgevoerd. Bij een universele garage mis je dan dat soort ingrepen. Maar de fabrieksgarantie is niet in gevaar. Relevant is dan wel of de auto het benodigde onderhoud heeft ondergaan.