DOT code nieuwe banden oud?
Vraag gesteld door L.H. Bruynsteen op 28 juli 2022
Ik heb bij Oponeo 4 nieuwe Goodyear Ultragrip+ Performance winterbanden besteld en ontvangen.
Nu kan ik geen DOT code vinden, wel de vlg code: NE1P MA1R 4419. De banden zijn gefabriceerd in Duitsland en zijn vanuit Polen geleverd.
Mijn vraag: kan ik deze banden accepteren zonder een duidelijke DOT code en waarschijnlijk geproduceerd in 2019.
De banden worden als nieuw verkocht door Oponeo!
Antwoord van Jos
ANWB Expert
U kocht onlangs een set winterbanden. Een overduidelijke DOT code lijkt u niet te vinden maar wel een rij van andere codes.
Hieronder vindt u een afbeelding hoe de DOT code in de regel wordt afgebeeld. Dat moet een viercijferige code zijn, met de eerste twee cijfers de week en de laatste twee het betreffende productiejaar. Het kan zijn dat deze code in het ovale cirkeltje uitsluitend aan de binnenzijde van het wiel op de band zichtbaar is. Het staat niet altijd op beide kanten genoteerd. Maar formeel is deze altijd aanwezig. De afgebeelde band is trouwens van de 39e week van 2015.
Wanneer het aannemelijk is dat 4419 in uw geval daadwerkelijk de productiedatum is, dan zijn deze banden een kleine 2,5 jaar geleden geproduceerd. De bandenbranche organisatie Vaco gaat uit van een maximale leeftijd van 3 jaar en adviseert zijn leden oudere banden niet als nieuw te verkopen. De ANWB is zelfs van mening dat een band met een productiedatum van 2 jaar of ouder niet als nieuw aangeboden én als zodanig gefactureerd zou mogen worden.
Ik wil wel benadrukken dat een zorgvuldig opgeslagen band na 2,5 jaar nauwelijks iets laat merken van veroudering. De opslag van een band in de grote voorraadmagazijnen vindt in de regel plaats op een hele gecontroleerde manier, om veroudering nauwelijks de kans te geven. Vermoedelijk zijn deze banden ook wel van daaruit geleverd gezien de genoemde grote bandenverkoper. Maar van een band geproduceerd in de 44e week van 2019 zijn de te verwachten prestaties en eigenschappen wat ons betreft wel overeenkomstig met een nieuwe band, mits natuurlijk zorgvuldig opgeslagen zoals dat absoluut in de grote bandenmagazijnen het geval is.
Dat neemt niet weg dat het monteren van een band, met de vermoedelijke productiedatum, wat de ANWB betreft alléén met medeweten van de klant én voor een gereduceerde prijs zou mogen plaatsvinden. De bandenbrancheorganisatie gaat echter uit van maximaal drie jaar waarbij een band nog als nieuw verkocht én gefactureerd mag worden. Wat dat betreft is ons standpunt toch wel wat afwijkend.
Reacties
R. van Hooy
Auteur - 14 maart 2024
Deze week een 2e handse auto FordKuga
Gekocht. Nu blijkt dat ze nieuwe banden er onder hebben gelegd, productiedatum 2017. Kan dit zomaar en is het veilig rijden.
Jos
ANWB Expert - 15 maart 2024
Banden met 2017 als productiejaar kan je in de regel niet nieuw noemen. Wanneer de banden in die 7 jaar zorgvuldig zijn opgeslagen hoeft echter veroudering géén noemenswaardige rol te spelen en zie ik geen gevaar voor de veiligheid. Ik ben wel van mening dat de banden niet als 'nieuw' verkocht mogen zijn en om die reden ter compensatie wel met een schappelijke korting, wanneer je voor de betreffende banden moet betalen. Maar ik begrijp in dit geval dat deze banden bij de koop als tweedehands auto eronder gegaan zijn, en neem ik aan zonder dat u voor de banden heeft moeten betalen. Dan zie ik het niet als bezwaarlijk of verwijtbaar en maakt een nieuwe band van 7 jaar oud de auto niet onveilig.
Deel deze pagina