Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributieketting maakt heel even bijgeluiden

Vraag gesteld door op 11 augustus 2022

Sinds 2 jaar rijd ik een VW touran 1.2 tsi. Ik ben bekend met de verhalen over de distributieketting en dat deze niet levenslang meegaat. Nu staat er 117.000 op de teller en hoorde ik 3 weken geleden tijdens het starten (met koude motor) de ketting ratelen (2 sec). De volgende dag was dit nog steeds en heb ik de anwb gebeld omdat ik het zeker wilde weten. De volgende dag ben ik namelijk naar zuid Frankrijk gereden met deze auto. De Anwb monteur zei ook dat het de ketting was maar op en neer naar Frankrijk was geen probleem. De hele reis is goed gegaan maar het ratelen heb ik niet meer gehoord na een paar dagen, de motor start weer normaal. En ik heb er meer dan 2500 km mee gereden in 3 weken tijd. Mijn vraag is het volgende, moet ik alsnog de ketting vervangen of omdat het ratelen maar kort was (2 sec) en een aantal dagen is dit niet nodig? Of is voorkomen beter dan genezen? Ik hoor het graag van u.

Merk: Volkswagen
Type: Touran
Bouwjaar: 2015
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 105
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of het noodzakelijk is de distributieketting te vervangen nu u soms eventjes een bijgeluid hoort.

Wanneer een distributieketting heel even (ongeveer 2 seconden) te horen is na een koude start is dit heel normaal. Het klinkt mij dus helemaal niet zorgwekkend in de oren.
Ik moet er wel bij zeggen dat het onmogelijk is om op afstand een 100% zekere diagnose te stellen. Het beste advies wat ik kan geven is om de auto bij een volgende onderhoudsbeurt de middag/avond ervoor al bij de garage in te leveren. Op die manier kan de monteur de auto met een koude motor kan starten. De monteur kan zelf vaststellen of de bijgeluiden zorgwekkend zijn of een product-eigenschap.