Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Distributie Toyota Prius 2

Vraag gesteld door op 29 juli 2022

Mijn Prius heeft een ton gelopen en normaliter moet dan de distributieketting preventief vervangen worden. Ik heb daarvoor een offerte aan een garage gevraagd: 1200€. Nu las ik op een forum dat de Prius geen distributieketting heeft. Ook kwam ik in het onderhoudsschema niets tegen over een distributieketting (of multiriem) vervangen. Hoe zit dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U overweegt preventief de distributieketting te laten vervangen van uw Toyota Prius uit 2009 maar u verneemt dat er helemaal geen ketting op zit.

Er is weldegelijk sprake van een distributieketting die voor de inwendige aandrijving van belangrijke motorcomponenten moet zorgen. Dus géén distributieriem maar een ketting. Maar om nu met een ton op de teller, en vermoedelijk zonder klachten, deze ketting preventief te gaan vervangen is naar mijn mening een nutteloze investering.

Het geschatte bedrag van 1.200 euro lijkt me bij benadering wel te kloppen maar Toyota schrijft géén vervangingstermijn voor. En gezien de reputatie van deze ketting, ook van soortgelijke vorige generatie Toyota motorblokken, ligt een preventieve vervanging ook niet in de lijn der verwachting. Bij regulier onderhoud heeft deze ketting toch echt nog de nodige betrouwbare jaren en kilometers voor de boeg. En de huidige tellerstand is voor een Prius toch nog altijd heel bescheiden en zie ik geen enkele reden om in het kader van preventief onderhoud dit bedrag eraan te besteden.

In het onderhoudsschema staat over de multiriem wel een preventieve aanbeveling; Multiriem controleren; indien nodig vervangen of afstellen na 105.000 km/72 maanden; daarna om de 15.000 km/12 maanden. Dat u bij een eerstvolgende onderhoudsbeurt deze aandrijfriem wél laat vervangen is zo gek nog niet. Maar dat is wat uitgave betreft slechts een schijntje van wat een nieuwe distributieketting zou moeten kosten.