Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Display kapot, APK-afkeur?

Vraag gesteld door M. van Putten op 11 september 2022

Het display in mijn auto functioneert niet naar behoren. Aan/uit etc.
Volgens de garage is dit een afkeuringspunt voor APK omdat je niet kan zien wat de stand is van de koplampen. Kosten ongeveer € 800,00. Klopt dit?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw auto is afgekeurd voor APK omdat het display niet goed functioneert.

Of dat onder APK valt is afhankelijk van wélk display het niet doet. Als de controlelampjes op van grootlicht, mistlichten en richtingaanwijzer/waarschuwingslichten niet werken is het (weliswaar afhankelijk van bouwjaar) een terechte afkeur. In het APK handboek staat daarover het volgende:

Het ingeschakeld zijn van de grote lichten indien de personenauto na 31 december 1997 in gebruik is genomen, de mistvoorlichten indien de personenauto na 31 december 2012 in gebruik is genomen, en het mistachterlicht of de mistachterlichten moet door middel van een optisch signaal aan de bestuurder kenbaar worden gemaakt.

Het ingeschakeld zijn van de richtingaanwijzers of de waarschuwingsknipperlichten, indien de personenauto na 31 december 1997 in gebruik is genomen, moet door middel van een optisch of akoestisch signaal aan de bestuurder kenbaar worden gemaakt.

De kosten van 800 euro kunnen kloppen als er een origineel nieuw display wordt geplaatst. Vaak zijn deze componenten ook te repareren. Het onderdeel moet dan wel worden uitgebouwd en opgestuurd, maar dat zal goedkoper zijn dan een nieuw onderdeel.