Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte turbo

Vraag gesteld door D. Voshol op 14 september 2022

Waar kan ik een kapotte turbo aan herkennen? Momenteel komt er zwart spul en zwarte rook uit mijn uitlaat, en dit spul slaat ook op mijn achterklep. Wat zijn de mogelijke kosten van het vervangen van een turbo 1.2TSI? 

Merk: Volkswagen
Type: Golf
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 105

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

Uw VW Golf produceert nogal wat zwarte rook, en u vraagt zich af of dat de turbo zou kunnen zijn en wat een dergelijk herstel kost.

Kosten

Het vervangen van de turbo voor deze auto komt ruwweg uit op 1700-2000 euro, uiteraard ook afhankelijk waar u dat laat doen. Maar met een slag om de arm is dat een indicatie.

Defecte turbo

Een defecte turbo kán herkenbaar zijn aan een overmatige productie van rook. Dat kan zwart, blauw of wit zijn, maar kan een slechte turbo ook opvallen door verminderde prestaties of buitensporige bijgeluiden. Of de zwarte rook daadwerkelijk duidt op een turboprobleem is wat mij betreft nog wat voorbarig. Dat kan zeker het geval zijn, maar misschien dat de oorzaak elders vanuit de motor afkomstig is. Misschien een verhoogd olieverbruik vanuit het motorblok of via de cilinderkop. Vandaar het advies de auto bij een garage of dealer aan te bieden voor nader onderzoek.

Conclusie

Er zijn dus meerdere opties wat betreft de overmatige rookproductie, en moet éérst de vinger op de goede plek gelegd worden om vast te stellen of de turbo daadwerkelijk de boosdoener is.