Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Defecte ABS

Vraag gesteld door op 16 september 2022

Is werkend ABS-systeem wettelijk verplicht bij gebruik auto of motor?
Als er 1 niet werkend ABS-zender is dan valt alles uit. Zeer dure grap voor mijn auto: per wiel €242. Dus ben ik verplicht om te laten repareren?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het wettelijk verplicht is dat een aanwezig ABS-systeem daadwerkelijk ook functioneert.

Omdat een auto (motorfietsen niet) een verplichte periodieke keuring kent (APK) is daar wel een concrete eis voor. In het APK reglement staat daar het volgende over;
De waarschuwingsinrichting van het antiblokkeersystemen van personenauto’s in gebruik genomen na 31 december 2017, mag geen defect aangeven.

U begrijpt dat er bij een defect, zoals een weigerende sensor, de waarschuwinrichting van de ABS een storingsignaal zal afgeven. Voor een personenauto die na de hierboven genoemde datum in gebruik is genomen is dat dan formeel afkeur en mag je zo niet rijden. Auto's van vóór die datum mogen wel legaal de weg op. Uiteraard spreek ik desondanks de voorkeur uit dit wel te laten herstellen. Dat kan inderdaad best een prijzige ingreep zijn. Maar met zo'n 9 miljoen in Nederland geregistreerde auto's, waarvan verreweg het merendeel met ABS is uitgevoerd, komen defecten naar verhouding gelukkig maar sporadisch voor.

 

Reacties

P. van Dijk

Auteur - 11 maart 2024

Als 1 ABS sensor niet werkt hoeven volgens mij NIET ALLE 4 sensoren te worden vervangen.

Jos

ANWB Expert - 13 maart 2024

Bij één defecte ABS sensor volstaat inderdaad het vervangen van dat ene exemplaar.