Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Boardcomputer defect na reset

Vraag gesteld door S. Dragstra op 10 augustus 2022

Begin juni mijn auto naar de garage gebracht. Voor een APK en een storing. Ik kreeg dagelijks de storing "Stop - Risico op motorschade". Dit verdween binnen 30 seconde, maar het was gewoon vervelend. Garage ging er mee aan de slag.
Na wat onderzoek wilden ze de boardcomputer resetten. Vanaf toen ging het mis. Hierna moest er nieuwe software op, lukte ook niet. Nieuwe boardcomputer (2e hands), lukte ook niet.
Dit allemaal verspreid over 10! weken.
Vandaag weer contact gehad. Ze hebben een nieuwe boardcomputer besteld, maar staat in backorder, kan nog weken duren.
Ik heb nu 2 opties, nog langer wachten, of de auto in deze staat verkopen. De garage biedt 2000,- euro, terwijl ik hiervoor nog een bod voor 5000,- had bij het kopen van een nieuwe auto.
Mijn vraag, wat zijn mijn rechten bij een reparatie bij een garage?
Ik breng gewoon een rijdende auto met 1 storing, nu 10 weken later werkt niets meer. Dan heb ik nog niet eens over de gemaakte kosten. Daar blijven ze heel vaag over. Ik vind zelf dat ze zelf veroorzaakte kosten niet bij mij kunnen verhalen.
De garage vergelijkt het met een patiënt in het ziekenhuis. Een operatie brengt altijd risico met zich mee, het kan altijd verslechteren. Geldt dit ook voor een garage?

Een lang verhaal, hopelijk snappen jullie mijn verhaal.

Merk: Renault
Type: Megane 1.2 Bose
Bouwjaar: 2012
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 116

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft uw auto naar een garagebedrijf gebracht voor de APK en het verhelpen van een motorstoring. Na uitvoerig onderzoek en diverse herstelpogingen is nu, na ongeveer 10 weken een nieuwe boardcomputer besteld. De problemen zijn begonnen na de reset van de boardcomputer door de garage. De garage heeft aangegeven dat het nog weken kan duren voordat het onderdeel binnen komt. Er is nog geen duidelijke afspraak gemaakt over de tot nog toe verrichte werkzaamheden. U bent van mening dat u een goed rijdende auto heeft gebracht en omdat de auto nu niet meer werkt de garage moet opdraaien voor de kosten voor de (onnodige) reparaties. De garage stelt dat het kan voorkomen dat door een reparatie verdere problemen ontstaan of aan het licht komen.   U wilt graag weten wat uw rechtspositie is.

Schade

De hoofdregel in Nederland is dat een ieder zijn eigen schade draagt, tenzij bewezen kan worden dat een ander aansprakelijk is voor de geleden schade.

Schade tijdens de reparatie

U heeft uw auto ter reparatie aangeboden aan de garage en tijdens de reparatie werkzaamheden is schade ontstaan. Dat de schade (nog) niet aanwezig was toen u de auto ter reparatie aanbood is onvoldoende om vast te stellen of de garage aansprakelijk is voor de schade. U zult moeten bewijzen dat de garage een verwijtbare fout heeft gemaakt.

Reset boardcomputer

Een boardcomputer kan na het uitvoeren van een reset of update onherstelbaar defect raken. Hoewel zonder de reset of de update, de boardcomputer mogelijk nog enige tijd functioneel had kunnen zijn, had de boardcomputer het ook daags na de reset kunnen begeven of na de eerstvolgende reset door een ander autobedrijf. In het uitvoeren van de reset ligt geen bewijs van een verwijtbaar handelen van de garagist besloten. Evenmin kan gesteld worden dat de garagist onzorgvuldig te werk is gegaan of bij het uitvoeren van de werkzaamheden een onlogische volgorde heeft aangehouden, waardoor gesproken zou kunnen worden van een schending van de zorgplicht van de garagist als opdrachtnemer.

Reparatieopdracht

In principe geldt dat de overeenkomst doorslaggevend is bij de beantwoording van de vraag wie betaald voor de onnodige vervangingen en werkzaamheden. Indien de opdracht beperkt was tot het verhelpen van de storing en er geen vaste prijs is overeengekomen dan raakt u een redelijke vergoeding verschuldigd voor de uitgevoerde werkzaamheden. De kosten voor de 2e hands boardcomputer, wat niet werkte, kunnen m.i. in redelijkheid niet op u worden verhaald. Van een professioneel garagebedrijf mag worden verwacht dat zij wetenschap hebben dat een 2e hands boardcomputer vanwege diefstalbeveiliging doorgaans niet overgezet kan worden.

Conclusie

Het uitvoeren van de reset kwalificeert mijns inziens niet als een verwijtbare fout van het garagebedrijf. Ik raad u aan om goede afspraken te maken met het garagebedrijf over het vervolg van de reparatie. Pas als het garagebedrijf de gemaakte afspraken niet nakomt, komt schade die u dientengevolge lijdt voor vergoeding in aanmerking. U zou bijvoorbeeld kunnen afspreken dat de auto nu over 3 weken klaar moet zijn, als de garagist daarmee akkoord gaat, maar deze afspraak niet nakomt zou u bijvoorbeeld de kosten voor vervangend vervoer kunnen claimen. U kunt ook overwegen om de opdracht in te trekken. In dat geval raakt u wel een redelijke vergoeding verschuldigd voor de reeds uitgevoerde werkzaamheden en gebruikte onderdelen.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina over Reparatie en onderhoud