Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Benzinetank Citroën C4 Cactus is vervormd en moet vervangen worden

Vraag gesteld door J. Spoormans op 21 augustus 2022

Laast lekte mijn auto benzine bij het tanken. De ANWB wegenwacht constateert dat de dop onder de acherbank lekt. Mijn citroen sub dealer besteld een nieuwe afdichtring en dop (deksel) bij het monteren hiervan constateert men dat de tank vervormd is. Er moet dus een nieuwe tank onder kosten ruim 800€ . Hierop heb ik citoen nederland gebeld of dit normaal is dat een statische brandstof tank na 5 jaar vervormd. Nu heb ik inmiddels gehoord dat dit een citroen cactus probleem is. Citoen Nederland geeft echter geen sjoege, kent het probleem niet en snapt niet dat ik nog durf te bellen over een auto van 5 jaar oud.. wat kan ik nog verder doen ,welke actie staan nog open, en is het inderdaad een bekend cactus probleem. Graag jullie mening en advies.

Merk: Citroen
Type: Cactus
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


De benzinetank van uw Citroën C4 Cactus moet vervangen worden. Dat gaat 800 euro kosten. De benzinetank is geen onderdeel dat aan slijtage onderhevig is dus mag je zeker een levensduur verwachten die minimaal gelijk is aan die van de auto. Behalve als er sprake is van schade van buitenaf. Hier is dus zeker sprake van non-conformiteit.

Conformiteit

Een product moet voldoen aan de redelijke verwachtingen die u daarvan mag hebben. Welke redelijke verwachtingen u mag hebben, zijn afhankelijk van o.a. de aard van het gebrek, het bouwjaar en kilometrage van de auto. In beginsel moet u als koper bewijzen dat het gebrek al bestond op het moment van aankoop.

Rechten bij non-conformiteit

Als een product gebrekkig is en dit gebrek al bestond op het moment van aflevering dan kunt u van de verkoper o.a. kosteloos herstel van het gebrek vorderen. De verkoper zal het gebrek binnen een redelijke termijn moeten oplossen of toestemming geven om het gebrek op zijn kosten, door een ander te laten verhelpen. Nadat u de verkoper schriftelijk hebt verzocht om herstel en de verkoper niet binnen een redelijke termijn het gebrek verhelpt of wilt verhelpen, dan kunt u het herstel door een derde laten uitvoeren en de kosten op de verkoper verhalen.

Conclusie

U hoefde het gebrek niet te verwachten naar de aard van het gebrek, de kilometrage en bouwjaar van de auto. Ik raad u aan om het gebrek aan de verkoper voor te leggen en de verkoper aan te spreken tot kosteloos herstel op grond van art. 7:17 jo. 7:21 BW. U zult moeten bewijzen dat u het gebrek niet hoefde te verwachten en dat het gebrek al aanwezig was op het moment van aflevering. Op basis van de beschikbare informatie, voorzie ik daarmee geen problemen. Mocht de verkoper het gebrek niet op eerste verzoek willen verhelpen dan kunt u een technische expertise laten verrichten door een expertisebureau, bijvoorbeeld door DEKRA.
Als u er onderling niet uitkomt, kunt u om bemiddeling vragen bij de Bovag en/of het geschil voorleggen aan de geschillencommissie voertuigen.

Voor meer informatie over uw rechten bij non-conformiteit verwijs ik u graag naar onze website.