Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto-onderdeel in garage veel duurder dan in een webshop voor auto-onderdelen

Vraag gesteld door op 18 september 2022

Er is een onderdeel vervangen. Ik weet exact welke. Op het internet vind ik.dit artikel voor een prijs tussen 30 en 35 euro. Mijn garage berekent 79 euro. Ik heb hierover gebeld, antwoord was dat zij inkopen voor 45 euro. Montagekosten zijn apart doorberekend.
Mijn vraag is: is dit redelijk en/of normaal?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

 

U merkt dat een vervangen onderdeel op internet beduidend goedkoper is dan de prijs die uw garage heeft gerekend.

Feitelijk kunt u daar niks tegen beginnen. Een garage is vrij om de prijzen van onderdelen en uurtarief te bepalen. Daarom is ons advies ook altijd vóóraf een prijsindicatie op te vragen om enerzijds niet voor verrassingen te staan en anderzijds die prijzen met bedrijven elders te vergelijken.

Mogelijk gaat het hier om een merkdealer die uitsluitend originele onderdelen gebruikt en die bedragen ook volgens opgave van de importeur hanteert. Die zijn meestal ruim duurder dan de universele onderdelen van internetaanbieders. Maar ook tussen de universele onderdelenleveranciers zitten ook vaak prijsverschillen, deels afhankelijk ook van de kwaliteit.

Het is ook wel verklaarbaar. Het uitvoeren van onderhoud is voor garages het voornaamste verdienmodel, zoals de drankjes dat zijn voor de uitbater van een terras. De lage prijzen die u op internet tegenkomt zult u niet snel tegenkomen op de rekening van een andere garage die deze onderdelen monteert. De internetprijzen zijn met hoge kortingen, gericht op de branche en de handige doe-het-zelver. Aan de consument gaat de garage ongetwijfeld een bruto consumentenprijs doorberekenen. Uiteindelijk moet hij daar zijn marge uit halen.