Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Andere maat winterbanden

Vraag gesteld door R.P. van Bezooijen op 11 september 2022

onder genoemde auto liggen standaard banden, maat 205/60R16.
Ik kan van mijn buren winterbanden overnemen
banden maat 205/55R16.
Kan ik die zonder gevolgen veilig monteren?
Vr.gr. Ron van Bezooijen

Merk: Dacia Sandero Stepway
Type: Stepway model 2022
Bouwjaar: 2022
Brandstof: LPG

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

 

U kunt van uw buren winterbanden overnemen maar met een afwijkende maat t.o.v. de zomerbanden. U vraagt of dat wel veilig is.

De betreffende winterbandenmaat kan veilig gemonteerd worden. Dat is geen punt. Er is echter wel een verschil in de hoogte/breedte verhouding (60 en 55-serie) waardoor er een verschil ontstaat in de afrolomtrek. Het wiel is mét winterband is in totale afrolomtrek een stukje kleiner, in dit geval scheelt dat zo'n ruim -3%.

Als het verschil niet groter is dan tussen de +1.5% en -2%, is de alternatieve band als vervanging géén probleem. Hier is het verschil dusdanig groot dat deze maatvoering géén geschikt alternatief is. Enerzijds vanwege een té grote afwijkingen op de snelheidsmeter en kilometerteller. Anderzijds kan de afwijkende afrolomtrek ook een negatief effect hebben eventueel aanwezige ADAS systemen (rijhulpsystemen) zoals adaptieve cruisecontrol of automatisch inparkeren. Vandaar het advies bij voorkeur de bandenspecificatie te handhaven zoals opgegeven door de autofabrikant.