Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Airco en Start&Stop

Vraag gesteld door op 25 augustus 2022

Als je stilstaat voor stoplicht valt de airco dan ook uit of kan deze vanzelf ook weer inschakelen? En kan je het hele start stop systeem sowieso aan of uit zetten?

Merk: Fiat
Type: Bravo
Bouwjaar: 2014
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 140

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert

U vraagt of de airco afslaat wanneer de motor stopt bij uw Bravo.

Werking

Niet alle uitvoeringen van de Bravo zijn voorzien van Start&Stop maar inderdaad, zodra de motor uit staat zal de aircopomp ook geen kou meer produceren. De ventilator zal echter nog wel eventjes koude lucht het interieur in blazen.

Voorwaarden

Er is echter wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden wil het systeem zelfstandig de motor uitzetten en weer starten wanneer u de koppeling intrapt.
Deze voorwaarden zijn onder andere:

  • De auto moet minimaal 10km/u hebben gereden
  • De motor moet op bedrijfstemperatuur zijn
  • De buitentemperatuur mag niet te laag zijn
  • De accu moet voldoende geladen zijn
  • De achterruitverwarming moet uitgeschakeld zijn
  • Het bestuurdersportier moet gesloten zijn
  • De bestuurder moet de gordel om hebben

Wanneer aan een van deze eisen niet wordt voldaan zal de motor blijven lopen, ook wanneer de auto stil staat. En zo zijn er nog een aantal gevallen waarbij de motor weer zal starten voordat u gaat rijden. Al deze eisen staat genoemd in de gebruikershandleiding van uw auto. 

Het systeem

Het systeem is altijd (eenmalig) uit te zetten door de schakelaar met het Start&Stop symbool (zie afbeelding) te bedienen. Het systeem zal de komende rit uitgeschakeld blijven. Nadat u de auto een volgende keer start zal het systeem weer aan staan en kunt u het wederom handmatig uitzetten als u dat nodig vindt.
Er zijn wel methoden om het systeem permanent uit te schakelen maar dan voldoet de auto niet meer aan de emissienorm waarbij de typegoedkeur is afgegeven. Het permanent uitschakelen is dan ook niet toegestaan.