Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Afslaan heet weer

Vraag gesteld door H. van Blanken op 25 augustus 2022

Picanto slaat bij warm weer af. Laats rijdend op de snelweg sloeg de auto spontaan af. Dashbord lampjes branden heel even daarna ging alles uit.Was vlak bij de afrit dus liep goed af.Bij tankstation half uur gewacht en toen starte hij weer.Maar ik merk bij warm weer dat hij voor een stoplicht stiller loopt dan hoor je hem dus haast niet lopen.Bij koeler weer loopt hij weer zo als altijd.

Merk: Kia
Type: Picanto
Bouwjaar: 2007
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 61
 

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt wat de oorzaak kan zijn van afslaan bij warme motor.

Inlaat temperatuur sensor

Als eerste verdachte komt de inlaat temperatuur sensor bij me op. Deze sensor meet de temperatuur van de inlaatlucht en de computer past de hoeveelheid brandstof hier op aan. De sensor is geïntegreerd in de MAP-sensor in het inlaatspruitstuk.
De garage kan de waarde die deze sensor doorgeeft aan het motormanagement controleren en zo inschatten of hier met de juiste temperatuur gewerkt wordt of niet.
Deze sensor staat er om bekend snel te vervuilen dus wanneer de waardes niet kloppen is het zeer aan te bevelen om de sensor te laten reinigen door de garage. Misschien is vervangen noodzakelijk maar reiniging is vaak voldoende.

Diagnose

Indien dit niet helpt zal het echt noodzakelijk zijn dat de garage metingen verricht op de warme motor. Alleen zo kan met zekerheid een diagnose gesteld worden.