Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Accu inleren bij vervanging

Vraag gesteld door op 11 augustus 2022

Bij het uitschakelen van de motor (motorcode EB2DT) door het start/stop-systeem, start de auto uit zichzelf binnen 10s. Ik denk dat de accu aan vervanging toe is. Deze vervanging kan ik zelf uitvoeren. Maar moet de accu ook ingeleerd worden? Ik wil dan een Varta Silver Dynamic AGM E39 70 plaatsen.

Merk: Opel
Type: Crossland X
Bouwjaar: 2017
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 110

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of, na het vervangen van de accu, deze ook ingeleerd moet worden.

Inleren

Moderne auto’s zijn voorzien van een intelligent laad systeem. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat wanneer de accu vervangen is deze ook ingeleerd wordt. Op deze manier weet de regeleenheid dat er een nieuwe accu gemonteerd is en zal hierop de laadkarakteristieken aanpassen.

Zelf vervangen

Bij de Opel Crossland van het bouwjaar 2017 is het niet nodig om een nieuwe accu in te leren. Zodoende kunt u de accu zelf vervangen en zal de auto hierna gewoon weer werken.

Ramen inleren

De portieramen van uw auto zijn waarschijnlijk uitgerust met een knelbeveiliging. Deze moet dan wel weer ingeleerd worden wat als volgt gebeurt;

  • Zet het contact aan
  • Beweeg de ruitschakelaar omhoog en houd de schakelaar in deze stand om de ruit volledig te sluiten, houd de schakelaar 2 seconden lang in dezelfde stand
  • Houd de ruitschakelaar ingedrukt om de ruit volledig te openen, houd de schakelaar 2 seconden lang in dezelfde stand
  • Controleer of de automatische openings- en sluitfunctie nu correct werkt
  • Herhaal de procedure voor de andere ruiten
  • Zet het contact af