Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Trekgewicht Dacia Duster van 1.500 kg naar 1.200 kg

Vraag gesteld door A. Haasnoot op 21 juli 2022

Waarom is het trekgewicht van de Duster verlaagt van 1500kg naar 1200kg

Merk: Dacia
Type: Duster 1.3 TCE prestige automaat
Bouwjaar: 2022
Brandstof: benzine
Motorvermogen: 150 pk

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


U vraagt waarom Dacia dat heeft gewijzigd.

Waarom Dacia de maximaal toelaatbare aanhangwagenmassa naar beneden heeft aangepast is ons niet bekend. Dat zou mogelijk uw dealer of importeur kunnen verklaren. Maar helemaal ongebruikelijk is dat niet. Dat komt incidenteel welk vaker voor. Soms vanwege nieuwe inzichten.

Gewichtsverhouding

Misschien dat de redenatie van Dacia is dat een 1.500 kg beladen caravan t.o.v. een pakweg 1320 kg leeg wegende auto niet zo'n gunstige gewichtsverhouding is. Bij een 1.200 kg beladen caravan zal een uiteindelijk beladen Duster qua massa redelijk voldoende de winnende partij zijn. Met een 1.500 kg beladen caravan zijn beide voertuigen misschien dan wel nét zo zwaar.

Conclusie

Dat is eigenlijk géén gewenste gewichtsverhouding, omdat de massa van het trekkende voertuig bij voorkeur 25% zwaarder moet zijn dan het beladen gewicht van de caravan. Uiteraard ten behoeve van een stabiele combinatie, om te voorkomen dat de caravan wat massa betreft ineens de auto de baas is. Het kan dus een veiligheidsoverweging zijn waarom men dat heeft aangepast. Maar het verlossende antwoord ligt bij Dacia. Er kunnen immers meerdere redenen zijn maar dit is wel de meest verklaarbare.