Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Suzuki van 1140 kg leeg met 108 pk en 146 Nm sterk genoeg voor in de bergen?

Vraag gesteld door op 12 juli 2022

Ik overweeg een Suzuki SX4 aan te schaffen met bouwjaar tussen 2006 en 2010. De meeste auto's die worden aangeboden hebben de volgende eigenschappen:
77kw/108 PK
Koppel 145 nm
Ledig gewicht 1140 kg.
Ik wil deze auto graag gebruiken in Spanje, waar wij veel in de bergen rijden (zonder caravan). Zou deze combinatie voldoende zijn om 'goed de bergen mee te bedwingen '? Of wordt het heel hard werken en traag in de tweede versnelling naar boven?

Merk: Suzuki
Type: SX4
Bouwjaar: 2006 tm 2010
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 108

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert


De SX4 zoals u die heeft omschreven met de relevante specificaties zal geen problemen geven om goed met het verkeer mee te kunnen komen in de bergen. Ook al is de auto beladen met bagage en inzittenden, er hoeft geen aanhanger worden getrokken.

Het rijdt in de bergen anders dan op de vlakke weg. Bij een handgeschakelde auto vergt dat wel wat aanpassing omdat de motor bergopwaarts meer kracht leveren. Dat doet hij het beste bij de hogere toerentallen. Daar is de motor op geconstrueerd, u hoeft als bestuurder alleen maar gebruik te maken van het potentieel. Hoe? Schakel in een klim later over naar de volgende versnelling en als de auto niet versnelt als u gas geeft (of zelfs vertraagt) is het tijd om terug te schakelen. Bergafwaarts geldt hetzelfde: schakel terug zodat de motor toeren maakt. Zo remt de auto af op de motor en voorkomt u oververhitting van de remmen.