Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Stofdeeltjes op het dashboard

Vraag gesteld door A. van Rooij op 20 juli 2022

In mei is er een nieuw interieurfilter geplaatst.
Met het warme weer heb ik de airco aan en merk dat ik oog en keel/ longproblemen krijg.
Vanochtend stapte ik in de auto , op het Dashboard, stuur ect lagen er veel stofdeeltjes die ik nog nooit gezien heb.
Is dit normaal?
Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt wat de oorzaak kan zijn van de stofdeeltjes op het dashboard en de klachten die u ervaart bij gebruik van de airco.

Airco

Een eigenschap van een airco is dat deze niet alleen de lucht koelt maar tegelijk ook droogt. Dit drogen ervaart lang niet iedereen als prettig en soms krijgen mensen droge ogen of een onaangenaam gevoel op de longen. Helaas is hier niets aan te doen behalve de airco matig gebruiken en af en goed te ventileren in de auto. Misschien zijn de stofdeeltjes in het interieur extra zichtbaar doordat de lucht zo droog is en ze hierdoor zijn neergeslagen op het harde deel van het dashboard.

Interieurfilter

Voor de Mazda 2 zijn verschillende interieurfilters verkrijgbaar; zo is er het standaard filter dat vooral beschermt tegen pollen en vuil. Echter zijn er ook zogenaamde carbon filters leverbaar die niet alleen pollen en vuil tegen houden maar de lucht ook extra zuiveren. U zou kunnen proberen of een carbonfilter zorgt voor minder klachten.
Let wel op; het zogenaamde interieurfilter filtert de lucht die via de airco-unit in de auto komt. De lucht die via ramen en deuren binnen komt wordt niet gereinigd door dit filter.