Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Slijtage remschijven

Vraag gesteld door A. Roost op 15 juli 2022

Ik ben techneut, kom uit een garage houders familie en heb daar kennis van autotechniek opgedaan die op veel punten achterhaald is.
Wij hebben altijd een hand geschakelde auto gehad en kocht deze nieuw en ruilde hem in bij 130.000km. Wij hebben de laatse 20 jaar geen versleten remblokken gehad. We hebben nu een automaat. Met een automaat rem je veel vaker. De auto heeft 54.000km gereden. Om een idee te geven van onze rijstijl er zitten nog de eerste voorbanden om en die laten wij voor de winter vervangen. Volgens de garage zijn wij ook aan nieuwe remblokken en schijven toe. Ik dacht altijd dat je twee sets blokken op één set schijven verslijt. Op internet vind ik dat dit nogsteeds klopt. Ik zie dat de buitenste blokken versleten zijn. Binnenste heb ik niet gecontroleerd. Nieuwe remschijven zijn 22 mm dik en de afkeurmaat is 20,4mm. Ik heb de remschijven opgemeten en die zijn nagenoeg versleten. De diagnose van de garage is dus correct.
Is het voor een BMW 218 automaat normaal dat de schijven net zo lang mee gaan als de blokken. Op internet vind ik dat Brabo schijven iets harder zijn. Is dit een beter alternatief?

Merk: BMW
Type: 218 automaat
Bouwjaar: 2018
Brandstof: Benzine
Motorvermogen: 140

Antwoord van Pieter

Antwoord van Pieter

ANWB Expert


U vraagt of het normaal is dat de remschijven nu al versleten zijn en of hier iets aan te doen is.

Hoe hard remblokken en remschijven schijten hangt vooral af van twee dingen:

  • De rijomstandigheden (in uw geval een rustig maar doordat het een automaat betreft wel wat meer dan voorheen).
  • De materiaalkeuze van de fabrikant. Soms kiest een fabrikant voor schijven die een auto leven lang mee gaan maar die heel duur zijn, een keus kan ook zijn dat de schijven niet zo duur zijn maar aanmerkelijk sneller op de minimale waarde komen.

Helaas is de slijtage zoals u hem omschrijft redelijk gewoon voor deze auto. De auto is redelijk zwaar en het betreft een automaat. Het enige wat u zou kunnen doen is nog meer anticiperen en zo remmen nog minder noodzakelijk maken.
Ik zou u niet adviseren om een alternatief merk remschijven te monteren. De samenstelling van het materiaal heeft ongetwijfeld invloed op de remwerking, deze is uitvoerig getest door de fabrikant met het resultaat dat voor deze combinatie van remschijven en blokken is gekozen. Wanneer u dit verandert weet niemand wat de gevolgen zullen zijn en dat is niet wenselijk.
U kunt meer lezen over remschijven op onze site.