Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Scheurtjes fusee- en stuurkogelhoesjes afkeur bij APK

Vraag gesteld door J. van Luinen op 1 juli 2022

Mijn dealer zegt dat ik mijn fusee en stuurkogelhoezen moet vervangen ivm kleine scheurtjes. Navraag bij kwik-fit zeiden ze dat het nog niet nodig is. Mijn vraag is: kan mijn auto hierdoor afgekeurd worden bij eerstvolgende apk keuring? Heb het idee dat mijn Mazda dealer mij extra op kosten wil jagen! En…..de andere garage is stukken goedkoper. 

Merk: Mazda
Type: Cx5
Bouwjaar: 2013
Brandstof: Benzine

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert


Uw garage meldt dat deze onderdelen vervangen moeten worden terwijl KwikFit meldt dat niet nodig is.

Het APK Reglement zegt daar het volgende over:
Stofhoezen van fuseekogels moeten deugdelijk zijn bevestigd en mogen niet zodanig zijn beschadigd dat de hoezen niet meer afdichten.
Stofhoezen van het stuurhuis en de stuurkogels moeten deugdelijk zijn bevestigd en mogen niet zodanig zijn beschadigd dat de hoezen niet meer afdichten.

Wanneer de toestand van de genoemde stofhoezen niet zodanig is zoals hierboven omschreven, dus feitelijk nog goed afdichten, zijn scheurtjes niet relevant voor APK afkeurpunt. Ik kan me wel voorstellen dat en dealer aangeeft dat vervanging op termijn wel noodzakelijk is. Wellicht preventief om te voorkomen dat het vet weglekt en de betreffende kogels daardoor versnelde slijtage oplopen.